Història de Gavà Mar: Vèrtex geodèsic (1979)

- Ubicat a la Torre Gavà -Vèrtex geodèsic dalt de l'edifici "Torre Gavà" de Gavà Mar
 
Imatges del vèrtex geodèsic de Gavà Mar de la web del Ministeri de Foment

Un vèrtex geodèsic és un senyal que indica una posició exacta i que forma part d'una xarxa de triangles amb altres vèrtexs geodèsics. A Espanya solen estar formats per un cilindre de 120 centímetres d'altura i 30 de diàmetre sustentat en una base cúbica de formigó, tot això pintat de blanc. Normalment estan en llocs alts i aclarits per a poder veure altres punts, és per això que sol haver-hi unes bones panoràmiques des d'ells.

Des del 1975 estan protegits per la Llei sobre Senyals Geodèsics i Geofísiques. La xarxa espanyola de vèrtexs geodèsics es divideix en tres, de primer, de segon i de tercer ordre. La de primer ordre està formada per triangles de costats entre 30 i 70 quilòmetres. En la de segon ordre, recolzada en la de primer ordre, els costats dels triangles varien entre els 10 i els 25 quilòmetres. La xarxa de tercer ordre té costats de 5 a 10 quilòmetres. Tots els vèrtexs de les xarxes més grans són al seu torn vèrtexs de les més petites.

El vèrtex geodèsic de Gavà Mar va ser construït el 20 de juliol de 1979 i té el número 44866 dins del catàleg de vèrtexs geodèsics del Ministeri de Foment.

La seva situació és sobre la coberta d'ascensors de l'edifici Torre de Gavà, a l'alçada de l'antic quilòmetre 15,7 de l'antiga C-246 (actualment C-31). Aquest edifici té 11 plantes i destaca per sobre de tot el seu entorn.

 

Ubicació del vèrtex geodèsic de Gavà Mar
 
Ubicació del vèrtex geodèsic de Gavà Mar en una imatge de satèl·lit del litoral del Baix Llobregat
 

Coordenades del vèrtex geodèssic de Gavà Mar

*: alçada referida a la base del pilar (BP)

Dades: Subdirección General de Geodesía y Geofísica del Ministeri de Foment