Història de Gavà Mar: A partir dels anys 40

- La Pava, Autovia, Gavà Marítima, Tennis Pineda Gavà, càmpings, passeig Marítim -1948 (18 d'agost) - S'atorga la llicència del primer restaurant de Gavà Mar, amb permís explícit per fer-hi dinars i sopars A L'AMERICANA a la zona de la Pava (a la frontera amb el terme municipal de Castelldefels)

En la fotografia s'hi pot observar un tramvia convertit en l'SNACK-BAR de La Pava els anys 60.

Snack Bar de La Pava de Gavà Mar (Anys 60)

Fotografia: Publicació L'Abans

1949 - Construcció de l'actual autovia de Castelldefels (C-31) (antigament C-246) que connecta Gavà Mar amb Barcelona. Aquesta autovia havia sigut programada el 1933 amb el Pla Macià de manera que no tallés la pineda litoral. Malauradament, el recorregut final sí que la va tallar.

 

1958 - Imatge de la platja de Gavà Mar publicada al número 3 de la publicació municipal 'El Bruguers'

Imatge de la platja de Gavà Mar publicada en el número 3 de la publicació municipal 'El Bruguers' (1958)

 

Anys 60 - Fullet promocional de la zona GAVÀ MARÍTIMA (al nord de Gavà Mar) amb una sèrie d'edificis i un petit port que no es va arribar a construir mai.

Actualment, aquesta zona construida fa més de 40 anys com una zona residencial per viure a l'estil europeu, és la zona més durament castigada pels aterratges per la tercera pista amb insuportables puntes de soroll de fins a 100 dB

(1960) Fullet promocional de Gavà Marítima

(1960) Fullet promocional de Gavà Marítima

(1960) Fullet promocional de Gavà Marítima

Si vols veure una fotografia d'aquest mateix bloc (ja restaurat) l'estiu de l'any 2006 prem AQUÍ

 

(1960) Fullet promocional de Gavà Marítima

Fotografies proporcionades per José Luís Rodés

 

Anys 50-60 - Instal·lació a Gavà Mar d'una sèrie de Càmpings (Tres Estrelles (1954), Gavà (tancat a finals dels anys 80), La Tortuga Ligera (Avinguda Europa, 69 - tancat el 1998) i l'Albatros (1959) (Autovia de Castelldefels km15 - tancat el 1997)) que l'any 1997 proporcionaven un total de 7.700 places

Càmping 3 Estrellas (l'únic que queda a Gavà Mar dels 4 que hi va arribar a haver) Càmping Albatros

 

 

Anys 60 - Pesca de l'anguila a la Llacuna de La Murtra

Aquesta antiga tradició de Gavà i de Viladecans, practicada principalment pels pagesos, consistia en passar un rasclet arrossegat per cavalls per tal de remoure el fons de l'estany; amb això s'aconseguia que les anguiles i altres peixos autòctons s'acostessin a les vores, llavors els homes aprofitaven per capturar-les.

Aquesta tradició es va abandonar durant aquesta dècada perquè el ferum de l'aigua estancada era inaguantable i el procés de contaminació de l'estany va augmentar espectacularment amb l'abocament de les aigües sobrants de les indústries. A les següents fotografies es pot veure aquesta captura i, fins i tot, un gavanenc amb l'anguila a la boca.

Fotografia: Publicació L'Abans

 

Fotografia: Número 3 de la publicació municipal 'El Bruguers'

 

Logotip del Tenis Pineda Gavà (Gavà Mar)

1968 - S'inicia la construcció del Tenis Pineda Gavà a la banda muntanya de l'autovia de Castelldefels. La construcció es va iniciar a càrrec de Gonzalo Farrés i l'any següent se li va unir Joan Ivern. El Tenis Pineda Gavà va arribar a tenir 16 pistes de tenis essent dues d'elles de tenisquick.
Actualment, el Tenis Pineda té 14 pistes de tenis, dues de squash, tres de frontenis i tres padel.

Tenis Pineda Gavà (Gavà Mar) 10 d'Agost de 2008


Tovalló de paper de l'snack bar del tenis Pineda Gavà (Gavà Mar)

 

1970 - Foto del creuament de l'autovia de Castelldefels (en horitzontal) amb l'avinguda del mar (en vertical). Posteriorment, cap a l'any 1973 s'hi van posar semàfors i les cues per anar a la platja els diumenges d'estiu eren quilomètriques.

Actualment, aquest creuament ha sigut substituit per un pont (anys 80) i a la pineda de l'esquerra de la imatge és on està situat el Tenis Pineda Gavà

(1970) Creuament de l'autovia de Castelldefels amb l'avinguda del mar (Gràcies a Josep Campmany)

Fotografia proporcionada per Josep Campmany

 

 

1971 (Abril) - Inauguració de la línia d'autobús de l'empresa MOHN que unirà Gavà i Gavà Mar (L-89)

Actualment, aquest recorregut, ampliat i amb major freqüència el realitza la línia Gavabús de la mateixa empresa

(Abril 1971) Inauguració autobús a Gavà Mar (Gràcies a Josep Campmany)

Fotografia proporcionada per Josep Campmany

 

1971 (Maig) - Regressió del litoral de Gavà Mar, en la primera fotografia s'hi pot veure el bloc de vivendes de Gavà Marítima que apareix en les dues darreres fotografies. En la segona fotografia es pot veure el bloc amb la fotografia feta des de les platges de Viladecans.

Regressió del litoral de Gavà Mar (Maig de 1971)

Fotografia proporcionada per Josep Campmany

 

1971 (1 de juliol) - Inauguració del primer locutori telefònic a Gavà Mar situat als Apartaments Torreón i que constava de 4 cabines telefòniques i 3 treballadores.

(1 de juliol de 1971) inauguració del locutori telefònic als apartaments "El Torreón" (Gràcies a Josep Campmany)

Fotografia proporcionada per Josep Campmany

 

 

1973 (16 de juliol) - Inauguració del Club Nàutic de Gavà Mar situat al final del carrer Roses.

(1 de juliol de 1973) Inauguració del Club Nàutic (Gràcies a Josep Campmany)

Fotografia proporcionada per Josep Campmany

Imatge del Club Nàutic al carrer Calafell Actualment, ja no existeix, després de la construcció de Central Mar es va haver de desplaçar molt més a prop de Castelldefels (carrer Calafell 25-27) on va aguantar molt poc temps.

 

 

1977 (8 de Maig) - Al càmping La Tortuga Ligera es celebra una festa per celebrar la legalització del PSUC on hi assisteixen més de 100.000 persones

Actualment, aquest càmping ja no existeix i sobre ell es situa la meitat del sector de Central Mar i part del nou passeig marítim.

1977 (Maig) Festa al càmping "La Tortuga Ligera" per la legalització del PSUC (Revista Treball)

Fotografia: revista TREBALL (PSUC)

 

1986 (1 de Maig) - Al càmping La Tortuga Ligera es celebra un acte organitzat per la UGT de Catalunya que compta amb la presència de 6.000 persones segons publica el diari EL PAÍS.

 

1990 - Mapa de Gavà Mar publicat en una GUIA de butxaca

Actualment, ja no existeix:

Cartell indicador del CAPRI

(1990) Plànol de Gavà Mar

 

 

1993 (Juny) - S'instal·la al carrer Llançà, número 3 de Gavà Mar, el GIMBEBÉ, un centre d'educació infantil. En aquest mapa es poden veure referències a la discoteca Silvi's, al càmping Albatros i a l'antic pont del Tennis Pineda sense les rotondes actuals:

Centre d'educació infantil GIMBEBÉ

 

1993 (10 de Desembre) - Obre les seves portes al carrer Calafell de Gavà Mar el restaurant
Les Marines:

Restaurant Les Marines de Gavà Mar

 

1993 - Platja de Gavà Mar, apartaments "El Alba", apartaments "Gavà Mar" i apartaments "Les Marines"

(1993) Platja de Gavà Mar (fotografia del col·leccionable Platja a Platja publicat per El Periódico)  (Gràcies a David Jurado)

Fotografia: El Periódico (proporcionada per David Jurado)

 

1993 - Enllestit el primer tram del passeig marítim de Gavà Mar, dissenyat per l'arquitecta Imma Jansana. El projecte es va definir a partir de la protecció de la pineda i les dunes originàries, de la utilització de la vegetació autòctona, del control i la incorporació dels elements naturals i de l'aprofitament de dels vents per a la preservació de les dunes.

El projecte evita elements amb connotacions de disseny en favor d'aquells neutres, amb l'objectiu de potenciar els elements naturals. Va ser guanyador d'un premi FAD d'arquitectura exterior. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

Cartell situat en el segon tram del passeig marítim

El primer tram del passeig marítim de Gavà Mar (al fons: Pine Beach)

Fotografia: Revista Arquitectària (Col·legi d'Arquitectes de Catalunya)

 

1993 - Imatge aèria (clicar sobre ella per veure-la ampliada) on es pot observar perfectament el Canal Olímpic recent construit, els primers trams del passeig marítim, la riera dels Canyars, Pine Beach, el càmping Albatros, el Tenis Pineda Gavà, el càmping La Tortuga Ligera, Apartaments Torreón, El Torreon II, ...

1993 Imatge aèria del nord de Castelldefels i del sud de Gavà Mar

Pine Beach (Gavà Mar)

 

 

1993 - Imatge aèria (clicar sobre ella per veure-la ampliada) de l'aeroport del Prat amb només 2 pistes i instal·lacions radicalment diferents a les actuals, es pot apreciar perfectament la llacuna del Remolar, les poblacions de Sant Boi, Viladecans i Gavà molt més petites, La Murtra, els blocs de Gavà Marítima, l'edifici Bermar Park, ...

1993 Imatge aèria del nord de Gavà Mar i l'aeroport de 2 pistes

 

Anys 90 - Imatge aèria, es pot observar perfectament d'esquerra a dreta: el passeig marítim, la riera dels Canyars bastant seca, Pine Beach, el càmping Albatros, el càmping La Tortuga Ligera, el club nàutic, tots els apartaments del nord de Gavà Mar amb l'edifici Bermar Park al final.

Imatge aèria de Gavà Mar (primera meitat dels anys 90)

 

Finals dels anys 90 - Imatge aèria de la zona costanera del terme municipal de Viladecans on es poden apreciar les obres de construcció de la plataforma d'estacionament d'aeronaus al costat de la pista principal de l'aeroport (que encara no havia sigut allargada), la llacuna del Remolari el braç de la Vidala. A l'esquerra de la imatge es pot veure la zona de Llevant Mar, la llacuna de la Murtra, els blocs de Gavà Marítima , l'edifici Bermar Park i el càmping 3 Estrellas.

Imatge aèria de la costa del terme municipal de Viladecans a finals dels anys 90 on es pot veure a la part esquerra la zona nord de Gavà Mar