PLATJA de GAVÀ MAR

Foto: Pablo Martínez (www.data4move.net)
Foto: Pablo Martínez (www.data4move.net)

 

PUJAR ADALT CARACTERÍSTIQUES DE LA PLATJA DE GAVÀ MAR

La platja de Gavà Mar té una longitud de 3.650 metres i més de 200.000 metres quadrats de superfície. Per la seva forma, es pot dividir en dos trams: el tram més al nord d'uns 1,95 km de llargada amb una orientació N76E i el tram més al sud d'uns 1,7 km de llarg, amb una orientació N83E. En un estudi del CIIRC de l'any 2004, la seva amplada màxima era de 100 metres i la mínima de 34 metres, essent l'amplada mitjana de 61 metres.

És una platja que està actualment equipada amb:

  32 dutxes i 5 rentapeus
 
Dutxes al passeig marítim de Gavà Mar
  98 papereres (encara que són insuficients per absorbir tota la brossa en determinats dies)
 
Papereres a la platja de Gavà Mar
  800 metres de passarel·la de fusta repartits en 19 unitats d'accés a la sorra (2 de les quals s'allarguen fins a l'aigua per facilitar l'accés a persones amb disminució, una d'elles al carrer de Palafrugell)
 
  4 àrees de jocs infantils
   
  Neteja diària de la sorra, tant manual com mecànica
 
Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar
Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar
Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar Neteja de la sorra de la platja de Gavà Mar  
  14 senyals informatives, tant a la banda del passeig marítim com a la sorra
 
Un dels panels informatius situats a la platja de Gavà Mar Detall dels senyals informatius
  2 torres de vigilància situades al final dels carrers de Premià i de Vandellòs
 
Torre de vigilància de la Creu Roja a la platja de Gavà Mar Torre de vigilància de la Creu Roja a la platja de Gavà Mar Torre de vigilància de la Creu Roja a la platja de Gavà Mar
  Servei d’accés de persones de mobilitat reduïda fins a l'aigua (en cadira amfíbia)
 
Servei d'accés de persones de mobilitat reduïda a l'aigua (cadira amfíbia) Servei d'accés de persones de mobilitat reduïda a l'aigua (cadira amfíbia) Servei d'accés de persones de mobilitat reduïda a l'aigua (cadira amfíbia) Servei d'accés de persones de mobilitat reduïda a l'aigua (cadira amfíbia)
Servei de cadira amfíbia per persones de mobilitat reduïda      
 
  Servei de vigilància i prevenció a càrrec de la Creu Roja (gràcies a un conveni amb la Diputació de Barcelona)
 
Servei de vigilància i prevenció de la Creu Roja a Gavà Mar (Estiu de 2008)
Un dels tres llocs de socors de la Creu Roja a la platja de Gavà Mar (Estiu de 2008)
   
  Vaixell de neteja de la costa (Entre els estius de 2007 i 2011):
  Vaixell de neteja de la costa del litoral del Baix Llobregat (Juny de 2007)

 

Tractor arrossegant arada i màquina garbelladora a Gavà Mar Entre els mesos de març i d'abril de cada temporada, la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) duu a terme el llaurat de la sorra de les platges de Gavà Mar. Aquesta operació, que marca l'inici de la temporada, consisteix a remoure la sorra en profunditat (fins a 50 cm.) per facilitar l'aireig i la penetració dels raigs del sol per garantir-ne la salubritat de cara a l'inici de l'època de banys. Les tasques les realitzen dos tractors que arrosseguen una arada i amb unes màquines garbelladores.

 

Millores durant la temporada d'estiu 2004
Cartell del nou bar i restaurant BLANC
 • Trasllat del punt de socors del carrer Vandellòs al carrer Palafrugell.
 • Els vigilants de la Creu Roja compten amb una Zodiac
 • Obertura del nou restaurant Blanc al Centre Cívic de Gavà MarMillores durant la temporada d'estiu 2005
 • Ampliació a 3 dels llocs de socors per a la vigilància de platges. La ubicació de dos d'ells era la mateixa que l'any anterior: al carrer Premià i al carrer Palafrugell. El nou mòdul es va situar al carrer de Roses.
 • Col·locació, al llarg dels 4 quilòmetres de platja, de balisses per tal delimitar la zona de bany de la zona d'embarcacions
 • Increment del nombre de dutxes de 25 a 32.Millores durant la temporada d'estiu 2006
Nou model de papareres BIMO
 • Substitució del centenar de papereres pel nou model BIMO, guardonat amb el premi FAD de disseny 2005.
 • Canvi de les dutxes de polièster per unes d'acer inoxidable
 • En quatre punts de la platja, i al costat de les dutxes, també s'hi instal·laran bancsMillores durant la temporada d'estiu 2008
Cartell del bar resturant situat al Centre Cívic de Gavà Mar (El Jardí del mar)Millores durant la temporada d'estiu 2010
 • Aconseguits els distintius de qualitat SICTED i Q de Qualitat
 • Finalitzades les obres del pont sobre la riera dels Canyars per unir tot el passeig marítim
 • Quioscos de venda de begudes substituits per uns de fusta, molt més vistosos
 • Creada l'Oficina de Turisme

Estat de les obres de construcció del nou pont del passeig marítim de Gavà Mar sobre la Riera dels Canyars (27 de Juliol de 2010)
Millores durant la temporada d'estiu 2011
 • Instal·lació d'una base nàutica al final del carrer de Palafrugell
 • Aconseguida la 'bandera blava'
 • Creació de nous camps de volei platja amb nous pals i xarxes i d'un camp d'handbol platja (a l'alçada del carrer de Sitges)

Nou camp de volei-platja a la platja de Gavà Mar (A l'alçada del carrer de L'Ampolla) (8 octubre 2011)
Millores durant la temporada d'estiu 2012


Imatge promocional de l'estació del Bicibox instal·lada al costat del monument de la Vela de Gavà Mar recollida en el dossier de platges 2012 de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (Maig de 2012)


 

PUJAR ADALT QUALITAT DE LA PLATJA DE GAVÀ MAR

Es pot consultar la qualitat setmanal de les aigües de la platja de Gavà Mar durant la temporada de bany en la següent pàgina web:

Qualitat de la platja de Gavà Mar

 

L'evolució en els darrers 15 anys ha sigut espectacular tal i com es pot observar en aquesta taula, en bona part gràcies a la posada en funcionament de la macro depuradora del riu Llobregat:

Evolució espectacular de la qualitat de la platja de Gavà Mar en 15 anys

 

Disposem del detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar dels darrers anys en els 3 punts de control:

Detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar (any 2001)2001 Detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar (any 2002)2002 Detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar (any 2003)2003 Detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar (any 2004)2004 Detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar (any 2005)2005 Detall setmanal de la qualitat de la platja de Gavà Mar (any 2006)2006

 

 

PUJAR ADALT LA PLATJA DE GAVÀ MAR ÉS UNA PLATJA DE QUALITAT: TENIM LA 'BANDERA BLAVA'


Banderes a la platja de Gavà Mar (Q de Qualitat, Gavà i Bandera Blava) (10 de Juliol de 2011)


Des de l'any 2006, venim apostant perquè l'Ajuntament de Gavà treballi per aconseguir distintius de qualitat per a la platja de Gavà Mar com són la "bandera blava" o la "Q de qualitat turística" o el distintiu "Sicted":

El fet que la continuïtat física de la platja de Gavà Mar fos la platja de Castelldefels que disposava dels tres distintius de qualitat i que totes dues platges fossin gestionades per la mateixa entitat: l'Àrea Metropolitana havia de facilitar la tasca.

Finalment, l'Ajuntament de Gavà (que és l'únic qui legalment pot sol·licitar aquests reconeixements) va assumir com a seus aquests plantejaments i durant l'any 2010 es va aconseguir la 'Q de Qualitat Turística' i el distintiu "Sicted" i finalment el maig de 2011 es va obtenir la bandera blava.

 

 

 

PUJAR ADALT CONSELLS DE SEGURETAT A LA PLATJA

Consells de seguretat en la platja publicats per la Diputació de Barcelona i distribuïts a la platja de Gavà Mar Consells de seguretat en la platja publicats per la Diputació de Barcelona i distribuïts a la platja de Gavà Mar

 

 

 

 

PUJAR ADALT INFORMACIÓ SOBRE LES MEDUSES

Informació sobre les meduses publicada per la Diputació de Barcelona i distribuïda a les platges de Gavà Mar Informació sobre les meduses publicada per la Diputació de Barcelona i distribuïda a les platges de Gavà Mar
Informació sobre les meduses publicada per la Diputació de Barcelona i distribuïda a les platges de Gavà Mar

Informació sobre les meduses publicada per la Diputació de Barcelona i distribuïda a les platges de Gavà Mar

 

PUJAR ADALT REGRESSIÓ DE LA PLATJA

El 1971 es va produir una important regressió de la platja de Gavà Mar que va quedar documentada fotogràficament.

Durant l'estiu del 2006 s'ha observat una regressió de la Platja de Gavà Mar entre el Tropical i El Torreón. El Gener del 2008 la regressió es produeix al nord de Gavà Mar. En els següents reportatges fotogràfics es pot observar la seva evolució:

Regressió de la platja de Gavà Mar (Juny de 2006)

2 de juny de 2006 15 de juny de 2006 27 de gener de 2008 19 de setembre de 2009

 

El novembre de l'any 2011 es produeixen dues espectaculars regressions consecutives a l'alçada del sector Central Mar que fan arribar l'aigua del mar fins les dunes i deixen al descobert una antiga rampa d'accès a l'antic Càmping Albatros.

 

 

PUJAR ADALT FONS MARINS

Plànol dels fons marins del litoral del Baix Llobregat que inclou tots els emissors submarins (realitzat per Barcelona Regional el juny de 2005).

Plànol dels fons marins del litoral del Baix Llobregat (realitzat per Barcelona Regional el juny de 2005) - Plànols dels fons marins del Baix Llobregat (Juny 2005)