Problemes de Gavà Mar
PROBLEMA 179
LLUITAR CONTRA L'ERUGA 'LA PROCESSIONÀRIA DEL PI'
Traducción automática al castellano de esta página
Estat actual del problema:
El 10 de març de 2009 inventaríem aquest problema a la web.
 
 
Descripció del problema:
Erugues processionàries del pi (foto: viquipèdia)

A Gavà Mar, no només tenim el mosquit tigre com a plaga problemàtica, darrerament s'han detectat importants colònies de l'eruga 'La processionària del pi' en diferents punts de Gavà Mar i si no s'actua sobre elles, aniran ocupant tot el barri amb tots els problemes que provoquen.

Cal tenir en compte que la processionària del pi (Thaumatopoea pityocampa) viu tot un complex cicle vital:

  • Comencen essent unes papallones (polillas)
  • A l'estiu, aquestes papallones s'aparellen
  • La papallona femella posa els ous sobre les copes dels arbres
  • Un mes més tard (entre setembre i octubre) neixen les erugues
  • Les erugues construeixen els seus nius en forma de bossa sedosa també sobre els arbres on hi passen l'hivern refugiant-se del fred
  • Entre febrer i abril, les erugues baixen al terra en fila índia (per això se'ls diu processionàries)
  • S'enterren al terra on passen a la fase de crisàlida
  • A l'estiu, eclosionen les crisàlides sorgint les papallones amb les que comença de nou el cicle

El problema és que durant l'hivern, les erogues s'alimenten de les acícules dels pins on han instal·lat els nius provocant la seva defoliació. Però, el més greu és que les erugues estan cobertes d'uns pèls URTICANTS que es desprenen i floten a l'aire.

Aquests pèls poden provocar IRRITACIÓ A LES OÏDES, NAS I GOLA, ASMA, CONJUNTIVITIS I URTICÀRIA en els éssers humans, així com intenses reaccions al·lèrgiques

Fitxa de la plaga de la processionària del pi elaborada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya - Fitxa de la plaga de la processionària del pi

Caldria que l'Ajuntament de Gavà fumigués les pinedes públiques i que les comunitats de veïns i propietaris individuals afectats fessin el mateix a nivell particular. Només l'acció conjunta de tots pot frenar l'avenç d'aquesta eruga.

En grans extensions es pot aplicar la fumigació en avionetes però a Gavà Mar no seria possible al ser un nucli habitat. Una mesura efectiva seria durant l'hivern destruir les bosses on es protegeixen del fred (tallant-les, però caldria una gran protecció ocular i dèrmica o disparant-hi) i deixant que el fred mati les larves.

 

Algunes imatges de nius d'erugues en pins del nord de Gavà Mar:


Nius d'erugues processionàries del pi a Gavà Mar (9 de març de 2009)


Nius d'erugues processionàries del pi a Gavà Mar (9 de març de 2009)


Nius d'erugues processionàries del pi a Gavà Mar (9 de març de 2009)


Nius d'erugues processionàries del pi a Gavà Mar (9 de març de 2009)

 
 
 
 
Històric de gestions:

• El 10 de Març de 2009, inventaríem aquest problema al web després de rebre les fotografies de veïns del nord de Gavà Mar.

 
 
 
 
 

• El 17 de Maig de 2012, presentem una instància a l'Ajuntament de Gavà exposant que s'havien vist a Gavà Mar, uns homes enfilats als pins de la via pública aparentment, fumigant-los, això sembla haver provocat símptomes d'al·lèrgies en alguns veïns.

Per aquest motiu, volem conèixer la data exacta en la que s'ha realitzat les fumigacions i si està previst tornar-ho a fer, així com les substàncies que s'han utilitzat i els seus efectes sobre la salut humana i ambiental. Els demanem que si s'ha de seguir fumigant, que es busqui un producte alternatiu que no provoqui danys a la salut:


Instància de l'AVV de Gavà Mar a l'Ajuntament de Gavà demanant informació sobre els materials utilitzats per unes fumigacions efectuades teòricament per lluitar contra la processionària del pi (17 Maig 2012) - Instància a l'Ajuntament de Gavà (17 Maig 2012)

 
 
 
 
 

 

Problema anterior Índex de problemes Problema següent
Veure problema 178: Tanca perillosa en casa abandonada al carrer Josep Lluís Sert cantonada carrer de la ciutat del Repòs Tornar a l'índex de problemes Veure problema 180: Lluitar contra la recollida furtiva de pinyes