Per quč aquesta tercera pista de l'aeroport de Barcelona-El Prat?

 

Tornar al menú principal de la secció TERCERA PISTA CAPÍTOL 12 - LA PRIMERA PEDRA DE LA TERCERA PISTA

12) El 10 d'octubre de 2002 es va celebrar un d'aquells actes simbòlics que tan agraden als polítics, la col·locació de la primera pedra de la flamant tercera pista de l'aeroport del Prat.

L'acte no es va desenvolupar tal i com esperaven els polítics ... un clar símptoma de tots els problemes que en el futur acabaria generant aquesta pista... Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

A) Quin era el pla previst ?

B) Qui va ser present en aquest acte ?

C) Com es va produir el caos a l'aeroport ?

 

 

A) QUIN ERA EL PLA PREVIST ?

El 10 d'octubre de 2002 s'havia previst un acte per col·locar la primera pedra de la tercera pista de l'aeroport del Prat i una posterior visita de les diferents actuacions mediambientals que s'estaven fent al delta del Llobregat (construcció de la nova depuradora d'aigües residuals, desviament del riu Llobregat i ampliació del Port)

L'acte havia de ser presidit pel president del Govern espanyol (José María Aznar), el ministre de Foment (Francisco Álvarez-Cascos) i el Director General d'AENA (José Eladio Seco).

El president del Govern espanyol havia de col·locar la primera pedra.

 


B) QUI VA SER PRESENT EN AQUESTA ACTE ? class="Estil3aPista

La presència de càrrecs institucionals en aquest acte va ser espectacular, reunint entre d'altres:

- El President del Govern espanyol, José María Aznar (PP) José María Aznar (President del Govern Espanyol) (PP)

- El Ministre de Foment, Francisco Álvarez-Cascos (PP) Francisco Álvarez Cascos (Ministre de Foment) (PP)

- El Ministre de Ciència i Tecnologia, Josep Piqué (PP) Josep Piqué (Minister de Ciència i Tecnologia) (PP)

- El Director General d'AENA, José Eladio Seco José Eladio Seco (Director General d'AENA)

- El President de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol i Soley (CiU) Jordi Pujol (President de la Generalitat de Catalunya) (CiU)

Discurs de Jordi Pujol en l'acte de col·locació de la primera pedra de la tercera pista - Discurs de Jordi Pujol en aquest acte


- El Conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler (CiU) Ramon Espadaler (Conseller de Medi Ambient) (CiU)

- L'alcalde de Barcelona, Joan Clos (PSC) Joan Clos (Alcalde de Barcelona) (PSC)

- L'alcalde del Prat, Lluís Tejedor (ICV) Lluís Tejedor (Alcaldel del Prat de Llobregat) (ICV)

- L'arquitecte Ricard Bofill, responsable de la remodelació de les terminals actuals i del disseny de la futura terminal sud.

Aznar, Pujol, Espadaler i Clos en l'acte de la posada de la primera pedra de la tercera pista de l'aeroport del Prat Pujol, Espadaler, Aznar, Clos i Piqué en l'acte de la posada de la primera pedra de la tercera pista de l'aeroport del Prat
 
Aznar, Álvarez-Cascos, Tejedor, Clos i Bofill en l'acte de la posada de la primera pedra de la tercera pista de l'aeroport del Prat Álvarez-Cascos, Bofill, Pujol i Aznar en l'acte de la posada de la primera pedra de la tercera pista de l'aeroport del Prat
 

 

 

C) COM ES VA PRODUIR EL CAOS A L'AEROPORT ?

Aquell dia va caure una tromba d'aigua amb 112 litres per metre quadrat en un curt espai de temps i ...
el President del Govern espanyol i tota la resta d'autoritats es van quedar sense poder col·locar la primera pedra en el lloc on s'havia de construir la tercera pista ja que el terreny estava completament INUNDAT.

L'acte es va haver de fer a cobert !!!

Però, això no va ser tot, les fortes pluges van ocasionar el desbordament d'una riera i la inundació del Centre de Control provocant la paralització de tot el trànsit aeri.
Al Centre de Control es van viure moments difícils perquè l'aigua va arribar fins a l'anomenat sòl tècnic, és a dir, la zona on es trobaven els cables i les connexions.

Fins a 8 dotacions dels bombers van estar traient aigua sense massa èxit fins que van trobar el punt crític de la inundació que era el tap que s'havia format a la riera i que no deixava passar l'aigua, els bombers van portar allà 4 retroexcavadores per desblocar el pas de l'aigua.

Això va provocar que per motius de seguretat, l'espai aeri català estigués pràcticament tancat més de cinc hores generant un caos important incloent l'anulació de més de 100 vols.

Aquest fet acumulat a que el dia anterior, també degut a les fortes pluges, s'havien anul·lat més de 200 vols a l'aeroport del Prat, deixaven un trista imatge del nostre aeroport.

José María Aznar expressava que "no hi ha obra humana immune als fenòmens atmosfèrics" mentre el Ministre de Foment s'afanyava a reconèixer públicament que el Centre de Control "estava mal ubicat" i que amb el nou Centre de Control que s'estava construint a Gavà (al costat del Jardiland) s'evitarien aquests problemes

 

Notícia de la posada de la primera pedra de la tercera pista de l'aeroport del Prat a la revista de l'Ajuntament del Prat (Octubre de 2002)


 

Visió des de Gavà Mar:

El relat dels fets parla per si sol.
Una pista com aquesta, planificada directament cap una zona habitada des de feia més de 35 anys, NO es mereixia menys que aquesta insòlita col·locació de la primera pedra

 

Tornar al menú principal de la secció TERCERA PISTA

Valid HTML 4.01 Transitional