4a pista a l'aeroport del Prat?

INTRODUCCIÓ

1. Darrerament estan apareixent notícies a la premsa sobre una possible AMPLIACIÓ de l'aeroport del Prat amb una hipotètica construcció d'una nova pista (la quarta) sobre el mar seguint l'exemple d'aeroports com els de Niça, Kansai,Nagoya, Chep Lap Kok (Hong Kong), Macau, Sidney, San Francisco, Honolulu, Tokyo-Haneda, Rio de Janeiro-Galeao, Rio de Janeiro-Santos Dumont, Brisbane, Singapur-Changi, New York - JF Kennedy, Boston-Logan i Marsella.

Però, NO és la primera vegada que es proposa aquesta ampliació, l'AVV de Gavà Mar Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema ho va plantejar l'any 1999 com una possibilitat per situar-hi l'actual tercera pista, la Cambra de Comerç Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema ho va plantejar també aquell mateix any per situar-hi dues noves pistes i l'any 2003, Josep Piqué (PPC) Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema en plena campanya a les eleccions de la Generalitat ho va tornar a proposar.

Proposta d'ampliació de l'aeroport amb 2 pistes guanyades al mar i ELIMINANT la tercera pista

La proposta original d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 hauria fet impossible la construcció de pistes al mar, però després d'un ampli debat polític, al·legacions, ... en la proposta definitiva d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 es deixa la porta totalment oberta per a la seva possible construcció al no quedar protegit ni el litoral del Prat ni la seva zona marina.

2. Una altra opció que hi ha sobre la taula consisteix en deixar l'aeroport del Prat tal i com està i fer-lo funcionar en xarxa amb els aeroports de Reus , Gironai el nou de Lleida-Alguaire Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema l'any 2004 (1ª D.I.A., pla director, 2ª D.I.A., aprovació, 1ª licitació,
1ª adjudicació , 2ª licitació, 2ª adjudicaciói aprovació torre de control), connectant-los tots quatre aeroports mitjançant el tren de gran velocitat (TGV) i tenint en compte que ja estan connectats per autopista.

Connexió dels aeroports catalans amb tren d'alta velocitat

Funcionament en xarxa dels aeroports catalans Gràfics de l'ampliació dels aeroports de Reus i Girona

3. També es va discutir la possibilitat de construir un nou aeroport Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema l'any 2004 Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema l'any 2005, el seu possible emplaçament podria haver sigut a la comarca del Bages, al terme municipal de La Fonollosa Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema encara que la important oposició d'aquesta població va fer canviar d'opinió a la Generalitat que va anunciar que convocaria un concurs per ubicar-lo en el municipi que el desitgi a un radi de 80 quilòmetres de Barcelona Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema i el concurs es va convocar a finals de febrer del 2009. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

4. També s'ha plantejat alguna vegada la possibilitat d'allargar la tercera pista cap el nord, sobre la llacuna PROTEGIDA per la Unió Europea de la Ricarda Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

5. Una darrera possibilitat seria combinar algunes o totes les opcions anteriors

 

En aquesta secció estem recollint tota la informació que va apareixent respecte la possibilitat de construir noves pistes a l'aeroport del Prat, intentant cobrir tots els punts de vista.

 

 

 

1. UBICACIÓ FíSICA DE L'AEROPORT DEL PRAT

2. ZONES HUMIDES DEL DELTA DEL LLOBREGAT

3. LES LLACUNES DEL REMOLAR I LA RICARDA NO SÓN ARTIFICIALS

4. DECLARACIÓ D'IMPACTE AMBIENTAL DE L'AMPLIACIÓ DE L'AEROPORT (GENER de 2002)

5. DESVIAMENT DEL RIU LLOBREGAT

6. CREACIÓ DEL CONSORCI DEL DELTA DEL LLOBREGAT (NOVEMBRE de 2004)

7. PRIMERA PROPOSTA D'AMPLIACIÓ DE LA XARXA NATURA 2000 (25 de FEBRER de 2005)

8. AL·LEGACIONS A L'AMPLIACIÓ DE LA XARXA NATURA 2000

8.1. AL·LEGACIONS DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA
8.2. AL·LEGACIONS DEL DEPARTAMENT DE POLíTICA TERRITORIAL
8.3. AL·LEGACIONS D'AENA
8.4. AL·LEGACIONS DEL RACC
8.5. AL·LEGACIONS DE BARCELONA AERONÀUTICA I DE L'ESPAI (BAIE)
8.6. AL·LEGACIONS DE LA CAMBRA DE COMERÇ

9. ALTRES POSICIONAMENTS SOBRE LA PROTECCIÓ DEL LITORAL DEL PRAT

9.1. POSICIONAMENT FAVORABLE D'ICV DE BARCELONA
9.2. CRíTIQUES DE FOMENT DEL TREBALL NACIONAL
9.3. OPOSICIÓ DEL PARTIT POPULAR DE CATALUNYA
9.4. DECLARACIONS DEL PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ
9.5. DECLARACIONS DEL CONSELLER DE POLíTICA TERRITORIAL
9.6. POSICIONAMENT FAVORABLE D'ICV DEL PRAT DE LLOBREGAT
9.7. POSICIONAMENT FAVORABLE DE DEPANA
9.8. POSICIONAMENT FAVORABLE D'ICV DE GAVÀ

10. SEGONA PROPOSTA (I DEFINITIVA) D'AMPLIACIÓ DE LA XARXA NATURA 2000 (18 d'ABRIL de 2006)

11. PROPOSTES PER FER UNA QUARTA PISTA A L'AEROPORT DEL PRAT

12. PROPOSTES PER A LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA (1 de NOVEMBRE de 2006)

13. PROPOSTES POSTERIORS A LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA

14. PROPOSTES PER A LES ELECCIONS AL CONGRÉS DELS DIPUTATS (9 de MARÇ de 2008)

15. SITUACIÓ ACTUAL

 


PUJAR ADALT1 - UBICACIÓ FíSICA DE L'AEROPORT DEL PRAT

L'aeroport del Prat està situat en ple Delta del Llobregat limitant al sud amb la llacuna del Remolar-Filipines. Al nord amb els aiguamolls de la Ricarda. A la banda mar es troba amb el litoral del Prat, que fa de corredor biològic entre els aiguamolls de la Ricarda i el Remolar-Filipines.
A la banda terra s'hi troben les terminals de l'aeroport, els pàrkings, el Centre de negocis Mas Blau, Sant Cosme i l'autovia de Castelldefels.

Situació de l'aeroport al delta del Llobregat

En aquestes llacunes hi ha 356 espècies diferents d'aus i són un punt d'hivernada per a milers d'ocells migratoris. Per aquest motiu estan catalogades per Medi Ambient com a reserves naturals parcials.

A més de les dues llacunes, hi ha diferents àrees que estan considerades com a zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA), una de les dues directives europees que configuren la Xarxa Natura 2000.

Què és la Xarxa Natura 2000 ? - Natura 2000 - Què és?

Es tracta del Remolar-Filipines, la Ricarda - que tenen, doncs, doble protecció -, la platja del Prat, els Reguerons i la Murtra. El Remolar-Filipines, la Murtra i els Reguerons són al municipi de Viladecans, i la resta, al Prat.

 

PUJAR ADALT2 – ZONES HUMIDES DEL DELTA DEL LLOBREGAT

Espais Naturals del Delta del Llobregat

En el Delta del Llobregat (on s'hi troba tant Gavà Mar com l'aeroport del Prat), l'any 2001, la Generalitat de Catalunya va catalogar 11 zones humides.

Zones humides del delta del Llobregat

Aquestes són les fitxes de cadascuna d'elles:
Estany del Remolar, maresmes de les Filipines i Pas de les Vaques Estany del Remolar, maresmes de les Filipines i Pas de les Vaques Estany de la Ricarda Estany de la Ricarda
Bassa del Prat de Llobregat Bassa del Prat de Llobregat Llacunes de Can Dimoni Llacunes de Can Dimoni
Zona de Can Sabadell (Filipines Nord) Zona de Can Sabadell (Filipines Nord) Els Reguerons Els Reguerons
Basses del Golf i maresmes de Can Camins Basses del Golf i maresmes de Can Camins Estany de la Murtra Estany de la Murtra
Riera de Sant Climent Riera de Sant Climent Ca l'Arana - Cal Tet Ca l'Arana - Cal Tet
Jonqueres de la rerapineda de Gavà Jonqueres de la rerapineda de Gavà  


PUJAR ADALT3 - LES LLACUNES DEL REMOLAR I LA RICARDA NO SÓN ARTIFICIALS

Un dels arguments que s'han utilitzat per demanar l'allargament de la tercera pista cap el nord sobre la Llacuna protegida de la Ricarda Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema és que aquesta llacuna té un origen artificial.

Segons DEPANA, la llacuna del Remolar i la llacuna de La Ricarda són testimonis de dos antics braços del riu Llobregat, el riu mort i la riera vella respectivament i que van deixar de ser actius per a la circulació superficial de les aigües de la conca.

Aquestes llacunes continuen funcionant activament com a sortida al mar, de forma imperceptible però activa, de l'aqüífer subalvi del Delta del Llobregat.
Aquesta alimentació subterrània d'aigua dolça impossibilita que s'assequin i les ha transformat en zones humides.

L'home ha intervingut posteriorment a la llacuna del Remolar extraient terra, ampliant-la i canalitzant-la, però el seu origen és natural.

Les llacunes que sí que són artificials són les que es van crear el 1995 davant de la zona militar de la platja. També és artificial la llacuna de Ca l'Arana creada per l'extracció d'àrids.

Per a més informació:

Article sobre el Delta del Llobregat publicat per DEPANA l'any 1996 - 1996 DEPANA - El Delta del Llobregat Article sobre el Delta del Llobregat publicat per DEPANA l'any 2005 - 2005 DEPANA - El Delta del Llobregat


 

PUJAR ADALT4 - DECLARACIÓ D'IMPACTE AMBIENTAL (D.I.A.) DE L'AMPLIACIÓ DE L'AEROPORT

Publicada al BOE, el 18 de gener de 2002, detalla que la construcció de la tercera pista en la seva ubicació actual comportaria afectacions a la ZEPA (Zona d'Especial Protecció d'Aus) del Delta del Llobregat.

Declaració d'Impacte Ambiental (D.I.A.) de l'ampliació de l'aeroport del Prat - D.I.A. de l'ampliació de l'aeroport

El Ministeri de Foment va haver de realitzar consultes a la Comissió Europea proposant les mesures compensatòries que AENA considerava que permetrien aconseguir un balanç ambiental POSITIU de tota l'actuació i garantir la coherència de la xarxa Natura 2000.

Aquestes mesures corresponen a:

- Adquisició per part d'AENA de l'anomenada “franja litoral”, mitjançant expropiació forçosa, creant així un CORREDOR LITORAL per a la interconnexió biològica entre La Ricarda i El Remolar, amb la recuperació d'hàbitats, ordenació de l'espai i creació d'infrastructures per a la divulgació mediambiental.

Corredor de connexió biològica

- Es preveu que aquesta “franja litoral” així com les zones adjacents es transformin en un espai litoral d'interès natural, amb un ús no privatiu, sinó públic, general, col·lectiu, degudament ordenat i regulat i perfectament compatible amb el respecte als valors naturals de la Ricarda i el Remolar que es coneixerà com PARC LITORAL.

Imatge aèria del corredor litoral

- Ampliació del corredor litoral amb l'adquisició de la pineda del càmping Toro Bravo, incloent la restauració dels hàbitats.

El futur corredor litoral del Prat de Llobregat

- Evolució del parc litoral segons la revista municipal de l'Ajuntament del Prat:

Desembre 2004 Juny 2006 Octubre 2006

- Més informació sobre la declaració d'impacte ambiental AQUí.

 


PUJAR ADALT5 - DESVIAMENT DEL RIU LLOBREGAT

El desviament del riu Llobregat (any 2004) realitzat per poder ampliar el Port de Barcelona ha provocat la recuperació de la platja de Ca l'Arana, a la nova desembocadura del Llobregat i la creació de l'estany de Cal Tet per compensar el desviament del riu.

La nova desembocadura és 2,5 quilòmetres més al sud de la desembocadura natural.
El desviament té una longitud de 3,5 quilòmetres i una amplada d'entre 100 i 200 metres, a l'apropar-se al mar, s'han creat unes zones humides (Estany de cal Tet, ...) que es podrien inundar de forma natural en cas de fortes avingudes d'aigua, podent absorbir un cabal màxim de 4000 m3/s.

Nova desembocadura del riu Llobregat

Ampliació del Port de Barcelona després del desviament del riu Llobregat

Els primers dies de gener de 2007, una part del nou moll en construcció (uns 600 metres de blocs de formigó) es van desprendre. Sortosament no hi va haver cap accidentat ja que va succeir en un dia festiu. En les següents imatges es pot apreciar perfectament el desplaçament i enfonsament dels blocs de formigó:

Ubicació del desplaçament de 600 metres de blocs de formigó de les obres d'ampliació del port de Barcelona (Gener 2007) Desplaçament de 600 metres de blocs de formigó de les obres d'ampliació del port de Barcelona (Gener 2007)
 
Desplaçament de 600 metres de blocs de formigó de les obres d'ampliació del port de Barcelona (Gener 2007) Desplaçament de 600 metres de blocs de formigó de les obres d'ampliació del port de Barcelona (Gener 2007)

El 28 de juny de 2007, el President de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB), Jordi Valls, va anunciar que aquest desplaçament de 16 dels 37 blocs de formigó de la línia d'atracament del moll del Prat implicarà un retard de 2 anys en la seva construcció. La conclusió de la investigació afirma que probablement les caixes utilitzades per fer la línia del moll van lliscar sobre els seus fonaments. Això es va produir per la fort pressió que exercien els materials arenosos del terreny guanyat al mar. Aquests materiales es van tornar fluïds per una perturbació exterior que no s'ha pogut determinar amb exactitud.

El 31 d'octubre de 2007, Jordi Valls va explicar al Parlament de Catalunya que el cost d'aquest incident serà de 40 milions d'euros i que la ruptura es va produir per un fet físic impredictible i poc conegut que liqua la terra amb què es reomple la superfície guanyada al mar.

 

PUJAR ADALT6– CREACIÓ DEL CONSORCI DEL DELTA DEL LLOBREGAT (NOVEMBRE de 2004)

El 30 de novembre de 2004, el Conseller de Medi Ambient (Salvador Milà), l'alcalde del Prat (Lluís Tejedor) i l'alcalde de Viladecans (Jaume Monfort) van signar un protocol d'intencions per a la constitució del Consorci per a la protecció dels espais naturals del Delta del riu Llobregat:

Revista de Viladecans (Desembre de l'any 2004)- Revista de Viladecans (Desembre 2004)

Primera reunió del Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat

El 7 de juliol de 2005 es celebra la primera reunió del nou Consorci per a la protecció dels Espais Naturals del Delta del Llobregat, entitat pública integrada pel:

- Departament de Medi Ambient i Habitatge
- Ajuntament del Prat de Llobregat
- Ajuntament de Viladecans
- Intenció d'integrar als Ajuntaments de Gavà i de Sant Boi de Llobregat

Fixant-hi com objectius principals:

 • Gestionar de manera conjunta els espais naturals del delta del Llobregat (dispersos i desconnectats entre si)
 • Vetllar per la conservació dels seus sistemes naturals, per la preservació de la biodiversitat que acullen i pel foment del seu estudi i coneixement
 • Treballar per promoure'n un ús públic sostenible, lúdic i educatiu, com a instrument per incrementar la conscienciació social envers els valors ecològics, paisatgístics, territorials, culturals i socials del delta del Llobregat

Primera reunió del Consorci del Delta del Llobregat (7 de juliol de 2005) - Consorci del Delta del Llobregat (7 de juliol de 2005)

El Consorci parteix amb un pressupost de 695.000 euros fins el 2007, xifra que ajudarà a configurar la seva estructura bàsica, així com a promoure programes d'investigació, divulgació, manteniments i inversions.

El 26 de gener de 2006 es constitueix el Consell Consultiu d'aquest Consorci del Delta del Llobregat, integrat per una trentena d'entitats que funcionarà com a òrgan de consulta, participació i informació del consorci per a la protecció i gestió d'aquests espais, el constitueixen organismes, associacions i empreses del sector públic i privat. També hi participen universitats i centres de recerca que tenen com a àmbit d'actuació les 697 hectàrees d'interès natural repartides entre el Prat, Viladecans i Gavà. En la primera reunió, els membres del consell van expressar la necessitat d'ampliar els estudis tècnics i científics de la zona i d'incorporar-hi noves activitats de lleure per fomentar les visites.

El Consorci ha elaborat un pla d'actuació per al 2006, amb què vol assolir progressivament la gestió de diferents espais que ara són privats; fomentar la conservació de la biodiversitat i promoure l'ús públic del delta i l'educació mediambiental. A més, vol difondre aquesta zona i vol traballar en la vinculació de diferents entitats amb el delta.

Mapa amb la ubicació dels espais Naturals del Delta del Llobregat

 

El número 76 de la publicació L'ERAMPRUNYÀ (Desembre de 2009) conté la següent notícia informant de l'entrada de l'Ajuntament de Gavà en aquest Consorci:

Notícia publicada al número 76 de la publicació L'Eramprunyà sobre l'entrada de l'Ajuntament de Gavà en el Consorci de Protecció Ambiental del Delta del Llobregat (desembre 2009)

 

PUJAR ADALT7– PRIMERA PROPOSTA D'AMPLIACIÓ DE LA XARXA NATURA 2000

Logotip de la Xarxa Natura 2000

El mes de juny de 2004 es rep un escrit de demanda de la Comissió Europea en l'assumpte C-235/04 contra l'Estat Espanyol per no haver classificat com a ZEPA suficients territoris en nombre i superfície com per oferir una protecció a totes les espècies d'aus enumerades en l'Annex de la Directiva comunitària d'aus 79/409/CEE.

El Ministeri de Medi Ambient detecta que a Catalunya hi ha una relació insuficient de ZEPA.

El 25 de febrer de 2005, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya dirigit pel Conseller Salvador Milà (ICV) fa pública la proposta d'ampliació de la xarxa Natura 2000.

La proposta afecta tota Catalunya, però centrant-nos en els voltants de l'aeroport es proposa:
- Desclassificar com zones protegides unes petites àrees de les dues capçaleres de la tercera pista
- Protegir tota la franja litoral del Prat compresa entre les zones ja protegides de La Ricarda i El Remolar
- Protegir el territori antigament ocupat pel càmping El Toro Bravo
- Protegir tota la platja i pineda de Viladecans (antigament ocupades pels càmpings Filipines i La Ballena Alegre)
- Protegir tot el FONS MARí des la Murtra (Frontera entre Gavà Mar i Viladecans) i la nova llera del riu Llobregat
- Protecció d'altres zones (les basses de Can Dimoni a Viladecans, ...)

Natura 2000 - Plànol afectació al delta del Llobregat - Natura 2000 (Plànol afectació al delta del Llobregat i pinedes del litoral)

Aquesta proposta impedeix la creació d'una hipotètica quarta pista de l'aeroport del Prat guanyant terrenys al mar.


S'obre un període d'informació pública des de finals de febrer fins el 30 de juny de 2005 en el que es poden formular al·legacions a aquesta proposta d'ampliació de la xarxa Natura 2000.

El resultat d'aquest procés a nivell de tot Catalunya és de :

- 5.713 al·legacions de particulars
- 398 al·legacions d'entitats
- 298 informes d'ens locals
- 10 informes de Departaments de la Generalitat o d'empreses públiques

 

PUJAR ADALT8 – AL·LEGACIONS A L'AMPLIACIÓ DE LA XARXA NATURA 2000

8.1 - AL·LEGACIONS DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

Ajuntament de Barcelona Signades pel primer tinent d'alcalde, Xavier Casas (PSC), màxim responsable municipal d'urbanisme, exigint la retirada del pla fins que no estigui elaborat el pla territorial metropolità. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

Ho justifica argumentant que el pla director de l'aeroport i la corresponent declaració d'impacte ambiental ja garanteixen la preservació dels hàbitats actual i futur, i titlla d'innecessaris els nous instruments de protecció.

L'escrit de Casas afegeix que algun punt de l'ampliació fins i tot fa inviable el pla director aeroportuari, que ja està aprovat, i defensa que la protecció en l'àmbit del front marí i en el contorn de l'aeroport significa una “restricció absoluta” a les possibles necessitats de la zona aeroportuària.
Afirma que “És totalment prescindible la protecció de l'àmbit marí situat a l'entorn de l'aeroport, que, a més, no sembla que avui reuneixi cap element específic de valor natural”.

Joan Clos i Matheu (Alcalde de Barcelona) (PSC) El diari El Punt (3/10/2005) va publicar que "L'alcalde, Joan Clos, deia al juliol en privat que si ser d'esquerres volia dir presentar un pla d'ampliació d'espais naturals que posés barreres al creixement i desenvolupament futur de l'aeroport, doncs ell no era d'esquerres. Era una manera de dir que de totes les infrestructures de Catalunya, l'aeroport és la peça estratègica de futur", aquest és probablement l'origen de les al·legacions del seu primer tinent d'alcade.

Ramon Luque (director de Medi Natural) (EUiA), en declaracions publicades al diari El País (23/9/2005) rebutja que el Govern català hagi d'aturar les seves actuacions mediambientals fins que hi hagi un pla territorial, el que podria suposar un parell d'anys. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
Igualment nega que les proteccions previstes afectin a l'actual pla director aeroportuari i es mostra irritat per la mera suposició que la protecció de les aus prevista pugui suposar una disminució de la seguretat.
Insisteix en què el Delta del Llobregat és una zona declarada d'interès especial per la Unió Internacional de Conservació de la Natura i que només hi ha dues zones així a tot l'estat: Doñana i el Delta del Llobregat.

 

8.2 - AL·LEGACIONS DEL DEPARTAMENT DE POLíTICA TERRITORIAL

Departament de Política Territorial Ramon Luque (director de Medi Natural) (EUiA), en declaracions publicades al diari El País (23/9/2005) afirma que Política Territorial els assenyala diversos aspectes urbanístics, en els que creuen que tenen raó i els demana que siguin prudents en el moment de prendre decisions.
Luque afirma que ho seran. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

8.3 - AL·LEGACIONS D'AENA

AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) Ramon Luque (director de Medi Natural) (EUiA), en declaracions publicades al diari El País (23/9/2005) confirma que AENA ha presentat al·legacions però que en aquestes no suggereix en cap moment que la protecció afecti a l'actual pla director de l'aeroport perquè saben que no és veritat. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

8.4 – AL·LEGACIONS DEL RACC

Sebastià Salvadó (President del RACC) El President del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), Sebastià Salvadó, també ha presentat una densa al·legació contra el pla Xarxa Natura 2000.
RACC (Reial Automòbil Club de Catalunya) El RACC recorda que els aspectes de protecció ja estan previstos i acordats en el mateix pla director i considera una deslleialtat institucional proposar ara una ampliació, tenint en compte que ja hi ha un acord entre totes les administracions.

Afirma que la proposta d'ampliació modifica les regles del joc determinades de forma vinculant i acceptades per les mateixes administracions.

Salvadó afegeix que la proposta de Medi Ambient d'ampliació de la protecció en l'àmbit del delta del Llobregat i del Garraf no té en compte les necessitats operatives de l'aeroport i que pot hipotecar el seu desenvolupament futur cap al mar i compromet l'operativitat del port i el seu creixement cap al sud.

Per al RACC, l'obra d'ampliació actualment en execució, la nova terminal T1 i l'arribada del TGV es mereixen una situació d'atenció respecte de les administracions ambientals. S'ha de fer compatible la protecció de la naturalesa existent amb el desenvolupament del nucli econòmic i de gestió que implica la infrastructura de l'aeroport

 

8.5 – AL·LEGACIONS DE BARCELONA AERONÀUTICA I DE L'ESPAI (BAIE)

El president de Barcelona Aeronàutica i de l'Espai (BAIE), Fernando de Caralt ha fet arribar la seva preocupació al Departament de Medi Ambient recordant que el pla d'ampliació d'espais naturals hipoteca fortament les possibilitats de desenvolupament de l'aeroport. Afirmen que no s'han d'augmentar les àrees de protecció de l'entorn de l'aeroport, ja siguin terrestres o marines, fins que no se'n pugui garantir la compatibilitat amb les previsions de creixement de l'aeroport.

Fernando de Caralt va ser president de la indústria militar Construcciones Aerunauticas, S.A. (CASA), avui integrada dins de EADS, i va fundar i va ser el primer president d'AFARMADE, l'associació de fabricants d'armes d'Espanya.

Informació sobre BAIE (Barcelona Aeronàutica i de l'Espai) - què és BAIE? (reportatge Barcelona metròpolis mediterrània 2003)

 

8.6 – AL·LEGACIONS DE LA CAMBRA DE COMERÇ

El juny de 2005, la Cambra va presentar les seves al·legacions contràries destacant que s'hipoteca el desenvolupament futur de l'aeroport de Barcelona.

La Cambra afirma que a llarg termini, la única possibilitat d'ampliació de l'aeroport del Prat serà en direcció al mar, ja que la construcció d'un nou aeroport intercontinental a l'interior de Catalunya no sembla una alternativa factible, es posen els exemple de Kansai (Osaka), Centrair (Nagoya) i Chek Lap Kok (Hong Kong) d'aeroports que permeten operar durant les 24 hores lluny de les zones habitades.

Al·legacions de la Cambra de Comerç a l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 (Juny de 2005) - Cambra de Comerç - al·legacions a l'ampliació xarxa Natura 2000 (Juny 2005)

 

Ampliem la informació sobre aquests tres aeroports que la Cambra de Comerç cita en les seves al·legacions:

Aeroport de Kansai (Osaka) - Japó
Web: http://www.kansai-airport.or.jp/english/

Aeroport de Kansai (Osaka) - Japó Aeroport de Kansai (Osaka) - Japó

Disseny final després de l'ampliació:

Aeroport de Kansai (Osaka) - Japó

Aeroport de Centrair (Nagoya) - Japó
Web: http://www.centrair.jp/en/

Aeroport de Centrair (Nagoya) - Japó

Procés de construcció:

 
Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció
 
Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció
 
Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció Aeroport de Centrair (Nagoya - Japó) en construcció
 

Aeroport de Chek Lap Kok (Hong Kong) - Xina
Web: http://www.hongkongairport.com/eng/index.html

Aeroport de Chek Lap Kok (Hong Kong) - Xina

Pont de l'aeroport de Chek Lap Kok (Hong Kong) - Xina

Aeroport de Chek Lap Kok (Hong Kong) - Xina


Disseny final després de l'ampliació:

Aeroport de Chek Lap Kok (Hong Kong) - Xina (Després de l'ampliació)

 

Aeroport Internacional de Macau - Xina
Web: http://www.macau-airport.gov.mo/en/index.php

Vista aèria de l'aeroport de Macau

Vista aèria de l'aeroport de Macau

Vista aèria de l'aeroport de Macau

PUJAR ADALT9 – ALTRES POSICIONAMENTS SOBRE LA PROTECCIÓ DEL LITORAL DEL PRAT

9.1 – POSICIONAMENT FAVORABLE D'ICV DE BARCELONA

Imma Mayol (Tinent d'alcalde a l'Ajuntament de Barcelona) (ICV)

La tinent d'alcalde d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol que forma part de l'equip de Govern de l'Ajuntament de Barcelona, defensa l'ampliació de la Xarxa Natura 2000

Posicionament d'ICV-Barcelona sobre l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 - Posicionament d'ICV Barcelona (3 d'Octubre de 2005)

 

9.2 – CRíTIQUES DE FOMENT DEL TREBALL NACIONAL

La patronal catalana ha publicat en la seva revista del mes de març de 2005 un article contundent contra l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 definint-la com una amenaça contra l'economia:

Article publicat a la revista de FOMENT DEL TREBALL contra l'ampliació de la Xarxa Natura 2000- Article contra l'ampliació xarxa Natura 2000 (Març 2005)

 

9.3 – OPOSICIÓ DEL PARTIT POPULAR DE CATALUNYA

Alberto Fernández Díaz (President del grup municipal del PPC a Barcelona) El 19 de setembre de 2005, Alberto Fernández Díaz (PPC) es mostra totalment contrari a l'ampliació de la Xarxa Natura 2000. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 
Daniel Sirera (Diputat del PPC al Parlament de Catalunya)

El 20 d'octubre de 2005 en un debat al Parlament de Catalunya, Daniel Sirera (Diputat del PPC que l'estiu de 2007 es convertirà en el President del PPC en substitució de Josep Piqué) demana la retirada de la proposta d'ampliació de la xarxa Natura 2000

Daniel Sirera (Diputat del PPC al Parlament de Catalunya) demana la retirada de la proposta d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 (20 d'octubre de 2005) - Parlament de Catalunya (20 d'Octubre de 2005)

 

Posteriorment, en un article publicat a la revista editada per l'Ajuntament del Prat, el PPC del Prat del Llobregat es mostra també contrari a aquesta ampliació:

Article publicat pel PPC del Prat del Llobregat en contra de la proposta d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 - Oposició del PPC del Prat a l'ampliació de la xarxa Natura 2000

 

9.4 – DECLARACIONS DEL PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ

Miquel Valls (President de la Cambra de Comerç)

El President de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, en un dinar amb empresaris del Baix Llobregat el 7/11/2005 va reclamar que el creixement del port i de l'aeroport “prevalgui sobre tot” en referència a la possible ampliació de la xarxa Natura 2000 al voltant de l'aeroport.

Defineix el delta del Llobregat com la clau de l'economia catalana pels propers 30 anys i, per tant, l'ampliació de l'aeroport i del port són fonamentals per a l'economia catalana.

En la mateixa línia que l'article publicat a la revista de Foment del Treball Nacional, conclou que no es pot posar en perill la competitivitat de Catalunya per zones d'equipaments mediambientals.

El 20/11/2005, Miquel Valls fa unes contundents afirmacions que recull el diari La Vanguardia demanant enderrocar les muralles de l'aeroport, considerant la xarxa Natura 2000 com aquesta muralla.

Article publicat al diari LA VANGUARDIA el 20 de novembre de 2005 - Publicat a LA VANGUARDIA el 20 de novembre de 2005

 

9.5 – DECLARACIONS DEL CONSELLER DE POLíTICA TERRITORIAL

Joaquim Nadal (Conseller de Política Territorial i Obres Públiques) (PSC) El Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal (PSC) va explicar al Parlament de Catalunya el 16/11/2005 les línies mestres del nou pla d'aeroports de Catalunya que sortirà a informació pública durant l'any 2006.

Es va oferir per conciliar les postures enfrontades en la proposta d'ampliació de la xarxa Natura 2000 a l'entorn de l'aeroport.

Va admetre que pels condicionants territorials, l'aeroport del Prat “no pot créixer ad infinitum” però va suggerir “la possibilitat d'estudiar el creixement” amb una nova pista.

Creu que cal redactar un nou pla director de l'aeroport que “reservi l'espai aeroportuari i que permeti noves ampliacions, tant per activitats aèries com per desenvolupaments industrials, comercials i logístics”.

Va reconèixer que “l'equació no és fàcil, però El Prat ha de poder créixer en terreny, per operacions logístiques, i ha de ser compatible amb el delta del Llobregat i amb el parc agrari. I ha d'existir la possibilitat d'estudiar el creixement també en una posta que li doni més facilitats que una tercera pista que s'ha demostrat insuficient”.

Va concloure “S'haurà de definir un horitzó final, en el que es contempli l'expansió o es plantegi buscar un nou terreny, de totes maneres, primer cal explorar les possibilitats de creixement.

Notícia publicada al diari LA VANGUARDIA amb les declaracions de Joaquim Nadal (17 de Novembre de 2005) - Nadal pensa en més pistes (17 de Novembre de 2005)

 

9.6 – POSICIONAMENT FAVORABLE D'ICV DEL PRAT DE LLOBREGAT

El portaveu municipal d'ICV a l'Ajuntament del Prat publica en la revista municipal que edita l'Ajuntament del Prat un article on deixen molt clar que El Prat de Llobregat ja ha realitzat una enorme aportació de solidaritat territorial al desenvolupament econòmic de Catalunya i que no aportaran ‘ni un pam més' al creixement futur de l'aeroport.

Posicionament ferm d'ICV-Prat de Llobregat en contra d'una quarta pista a l'aeroport del Prat - Posicionament ICV del PRAT (Revista Prat) (Desembre 2005)

 

9.7– POSICIONAMENT FAVORABLE DE DEPANA

El desembre de 2005, l'organització ecologista DEPANA emet un comunicat en el que reclama més coratge polític al Govern Català en la tramitació de la Xarxa Natura 2000 i es posiciona clarament contrària a l'intent d'algunes organitzacions empresarials de voler frenar les polítiques ambientals a Catalunya.

Posicionament de DEPANA a favor de l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 (20 de desembre de 2005) - Posicionament de DEPANA (20 de desembre de 2005)

 

9.8 POSICIONAMENT FAVORABLE D'ICV DE GAVÀ

El 16 de gener de 2006, el portaveu municipal d'IC-EV-IG a l'Ajuntament de Gavà (Juan Antonio Heredia) presenta una declaració política per a la seva discussió en el proper ple municipal, posicionant-se clarament en contra d'una 4a pista a l'aeroport del Prat.

Declaració política d'ICV-Gavà en contra d'una quarta pista a l'aeroport del Prat (pàgina 1 de 2) - Declaració ICV Gavà 01 (16 de gener de 2006)

Declaració política d'ICV-Gavà en contra d'una quarta pista a l'aeroport del Prat (pàgina 2 de 2) - Declaració ICV Gavà 02 (16 de gener de 2006)

 

 

PUJAR ADALT10– SEGONA PROPOSTA (I DEFINITIVA) D'AMPLIACIÓ DE LA XARXA NATURA 2000

Logotip de la Xarxa Natura 2000

El mes de novembre de 2005 es crea la comissió Xarxa Natura 2000 com una comissió interdepartamental amb tres finalitats concretes respecte a la xarxa Natura 2000:

 • Delimitació definitiva dels espais
 • Definició d'estratègies de gestió
 • Definició dels costos econòmics de la gestió

Aquesta comissió és formada pels secretaris generals de:

- Conseller primer: Xavier Vendrell i Segura (ERC – Sant Joan Despí)
- Departament de Política Territorial i Obres Públiques: Carmina Llumà i Ras
- Departament de Treball i Indústria: Antoni Fernández Pérez (PSC – Premià)
- Departament de Medi Ambient i Habitatge: Genoveva Català (ICV – Molins de Rei)
- Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca: Josep Pau i Pernau (PSC – Arbeca)

Aquesta comissió fa públic el 10 de Gener de 2006 que han arribat a un acord sobre la delimitació dels espais a protegir, els seus plans d'usos i les compensacions econòmiques que hauran de percebre les persones afectades per aquesta figura de preservació del territori. Però, no fan públics els detalls.
Es calcula que a finals de gener de 2006 aquesta proposta haurà sigut polida pels tècnics dels respectius Departaments i podrà ser elevada als respectius Consellers per a la seva aprovació.

Acord de la Comissió Xarxa Natura 2000 de la Generalitat de Catalunya (10 de gener de 2006) - Acord Comissió Xarxa Natura 2000 (10 de gener de 2006)

 

No és fins el 18 d'abril de 2006 quan els consellers de Medi Ambient (Salvador Milà - ICV) i d'Agricultura (Antoni Siurana - PSC) presenten públicament la nova proposta de Xarxa Natura 2000 consesuada entre tots els Departaments afectats. Finalment ni la franja marina de davant de l'aeroport del Prat ni el Parc Litoral que planeja El Prat entre La Ricarda i el Remolar quedaran protegits. Es deixa així la porta oberta de bat a bat perquè en un futur es pugui plantejar una hipotètica quarta pista guayant terrenys al mar. El projecte quedarà a exposició pública durant un mes a partir del dia 20 d'abril de 2006. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema I les reaccions no es fan esperar: Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema A més, el dia següent es produeix una remodelació del Govern català i aquests dos consellers són substituïts.

Conseller d'Agricultura (Antoni Siurana) i Conseller de Medi Ambient (Salvador Milà) La costa del Prat no quedarà dins de la xarxa Natura 2000

 

La proposta definitiva d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 al Delta del Llobregat és la següent:

Natura 2000 - Plànol afectació DEFINITIVA al delta del Llobregat - Natura 2000 (Proposta definitiva al Delta del Llobregat)

I comparant-la amb la proposta inicial:

Natura 2000 - Plànol afectació INICIAL al delta del Llobregat - Natura 2000 (Proposta inicial al delta del Llobregat i pinedes del litoral)

 

Es veu clarament que ara sí que és possible guanyar terrenys al mar per construir noves pistes. Els principals canvis introduïts entre ambdues propostes són els següents:

 • El nom de l'espai protegit és ara només DELTA DEL LLOBREGAT (ja no es parla de pinedes del litoral)
 • NO es protegeix el litoral del Prat
 • NO es protegeix la zona marítima davant del litoral del Prat
 • S'amplia la protecció a tot el voltant de la llacuna de la Murtra incloent tota la pineda de Gavà Mar que queda per sobre de l'autovia de Castelldefels, entre la Murtra i l'avinguda del Mar.

Aquesta proposta definitiva d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 estarà en informació pública entre el 21 d'abril de 2006 i el 15 de juny de 2006.

Reportatge sobre aquesta segona i definitiva proposta d'ampliació de la Xarxa Natura 2000:

Article publicat al setmanari EL TEMPS el 2 de maig de 2006 sobre l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 - Xarxa Natura: entre la protecció i la protesta (2 de Maig de 2006)

Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya El 19 d'abril de 2006, Les Joventuts d'Esquerra Republica de Catalunya (JERC) del Baix Llobregat emeten un comunicat en el que consideren un greu error no preservar tot el litoral del delta del Llobregat, fet que pot permetre de forma inminent la construcció d'una quarta pista a l'aeroport del Prat.
Insten a l'Ajuntament de Barcelona a no interferir en la protecció del delta del Llobregat, demanen explicacions al Conseller de Medi Ambient pels motius que han dut a prendre aquesta decisió i demanen a ERC que doni suport a la protecció del litoral pratenc.
 
Els Verds-Esquerra Ecologista de Catalunya El maig de 2006, Els Verds-Esquerra Ecologista de Catalunya, organització coalitzada amb Iniciativa per Catalunya, presenta al·legacions a l'ampliació de la Xarxa Natura 2000. Consideren que la proposta és insuficient i sol·liciten incloure-hi la pineda del litoral del Prat de Llobregat així com la pineda de Viladecans i l'antic curs del riu Llobregat.
 

El maig de 2006, la Cambra de Comerç presenta de nou al·legacions a aquesta 2ª proposta d'ampliació de la xarxa Natura 2000

Al·legacions de la Cambra de Comerç a la segona proposta d'ampliació de la Xarxa Natura 2000 (Maig de 2006) - Al·legacions de la Cambra de Comerç

 
Francesc Baltasar (Conseller de Medi Ambient) (ICV) El 25 de maig de 2006, en una compareixença del nou Conseller de Medi Ambient (Francesc Baltasar) (ICV) davant la Comissió Parlamentària de Política Territorial, tant CiU com PP reclamen que el govern català aturi la tramitació de l'ampliació de la Xarxa Natura 2000.

El 5 de setembre de 2006, el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya aprova finalment l'ampliació de la Xarxa Natura 2000 recollint moltes de les al·legacions presentades en moltes zones del territori però no al Delta del Llobregat on queda tal i com s'havia proposat el 18 d'abril. En els propers dies, el text es remetrà al Govern estatal que serà l'encarregat d'enviar la proposta a la Comissió Europea.

 


PUJAR ADALT11 - PROPOSTES PER FER UNA QUARTA PISTA A L'AEROPORT DEL PRAT

Manuel Azuaga (President d'AENA) El 23 de Novembre de 2005, el President d'AENA, Manuel Azuaga, intervé en el Senat on afirma que no es durà a terme la quarta pista de l'aeroport del Prat dins del Pla Barcelona i que, per tant, no hi ha cap partida pressupostària per aquest tema. Afirma que quan es revisi el pla director serà quan s'analitzaran les necessitats d'una possible ampliació del camp de vol:
Intervenció del President d'AENA (Manuel Azuaga) al Senat afirmant que de moment no està previst fer una quarta pista a l'aeroport del Prat (23 de novembre de 2005)
 
Joaquim Nadal (Conseller de Política Territorial i Obres Públiques) (PSC) El 8 d'Abril de 2006, el Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, fa unes declaracions a COM Ràdio després de conèixer que el Fiscal de Medi Ambient ha demanat el tancament cautelar de la tercera pista en aterratges que sobrevolin Gavà Mar, dient que per solucionar els problemes d'aquesta tercera pista, potser seria bo anar pensant en una quarta pista Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
Declaracions del Conseller Nadal a COMRàdio (8 d'abril de 2006) - Declaracions Joaquim Nadal (àudio) (8 d'abril de 2006)
 
Joan Clos i Matheu (Alcalde de Barcelona) (PSC) L'11 d'Abril de 2006, l'alcalde de Barcelona, Joan Clos (PSC) declara en una entrevista a l'emissora de ràdio RAC1 que aquesta quarta pista es podria ubicar sobre el mar amb unes condicions ambientals ben fetes. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
Declaracions de l'alcalde de Barcelona, Joan Clos al programa de ràdio "El món a RAC1" - Declaracions de Joan Clos (àudio) (11 d'abril de 2006)
 
Xavier Trias (President del grup municipal de CiU a Barcelona) El 12 d'abril de 2006, el president del grup municipal de CiU a Barcelona, Xavier Trias, critica la frivolitat de Clos per proposar ampliar l'aeroport sense estudis previs i sense tenir en compte la opinió de l'Ajuntament del Prat, encara que reconeix que aquesta possible quarta pista sobre el mar tindria avantatges des del punt de vista de reduir les molèsties per sorolls i poder carregar mercaderies per les nits, però, l'impacte mediambiental és espectacular.
 
Alberto Fernández Díaz (President del grup municipal del PPC a Barcelona) El mateix dia, el president del grup municipal del PP a Barcelona, Alberto Fernández, es manifesta totalment d'acord i fins i tot apunta la seva voluntat de tirar endavant aquesta proposta abans de que s'acabi la construcció de la nova terminal T1 pels avantatges en trànsit i capacitat que suposaran per l'aeroport, i a més, s'estalviarien les molèsties per soroll.
 

En canvi, el grup municipal del propi PPC al municipi del Prat es mostra totalment en contra de la possibilitat de la construcció d'una quarta pista a l'aeroport del Prat:

Article publicat pel PPC del Prat del Llobregat en contra d'una possible quarta pista a l'aeroport del Prat - Oposició del PPC del Prat a la construcció d'una quarta pista

 
Magdalena Álvarez (Ministra de Foment) (PSOE) El 20 d'abril de 2006, la Ministra de Foment, Magdalena Álvarez fa unes declaracions a Barcelona en les que afirma que no s'estudiarà aquesta possible quarta pista de l'aeroport del Prat fins que no s'acabi la nova terminal T1 l'any 2008. Literalment afirma que "s'haurà de veure si després d'ampliar les instal·lacions per rebre 40 milions de viatgers, una demanda més grans ens porta a plantejar una altra ampliació o a fer un nou aeroport". Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

El 27 d'abril de 2006, els grups municipals d'EUiA i ICV a l'Ajuntament de Gavà publiquen uns articles d'opinió al periòdic municipal EL BRUGUERS posicionant-se clarament contra aquesta hipotètica quarta pista.

Article: "El polític és l'únic animal que ensopega 2 vegades amb la mateixa pedra" - Jaume Grau Article: "Solución al ruido SI, 4a pista NO" - Juan Antonio Heredia


Ferran Echegaray (Director de l'aeroport del Prat) L'1 de maig de 2006, el nou director de l'aeroport de Barcelona, Ferran Echegaray, afirma en una entrevista al diari AVUI que és massa aviat per plantejar-se una quarta pista ja que actualment l'aeroport pot operar 58 moviments per hora i amb la construcció de la nova terminal T1 està previst poder arribar fins a 90.
Entrevista a Ferran Echegaray al diari AVUI (1 de maig de 2006) - Entrevista a Ferran Echegaray (1 de maig de 2006)

 

El 4 de maig de 2006, el ple de l'Ajuntament del Prat aprova per unanimitat una moció contrària a la construcció d'una quarta pista a l'aeroport del Prat i mostrant-se favorable al funcionament de l'aeroport amb pistes segregades i a afrontar de manera prioritària, el creixement de la demanda aeroportuària a Catalunya amb una xarxa aeroportuària formada pels 3 grans aeroports catalants (Prat, Girona i Reus). Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

Moció aprovada per unanimitat a l'Ajuntament del Prat contra la 4a pista com única solució - Moció aprovada per unanimitat (4 de maig de 2006)

Revista de l'Ajuntament del Prat (Juny de 2006): NO A LA QUARTA PISTA - Revista de l'Ajuntament del Prat (Juny de 2006)

 

Jordi Sargatal (Director de la Fundació Territori i Paisatge) El 5 de maig de 2006, el diari El Punt publica una entrevista a Jordi Sargatal, un ornitòleg que és director de la Fundació Territori i Paisatge (creada amb Fons de l'Obra Social de Caixa Catalunya) i President de la Institució Catalana d'Història Natural.
Ell va fer d'intermediari entre els departaments d'Agricultura, Medi Ambient i Política Territorial per elaborar la proposta definitiva de la Xarxa Natura 2000.

Afirma que "Tenim una tercera pista que provoca queixes dels veïns pel soroll. Seria fantàstic, doncs, tenir una quarta pista dins el mar. A més, la zona del delta del Llobregat, conjuntament amb la del Besòs, és el tall de costa on s'acumula més pressió urbanística, per tant és la zona que millor pot permetre l'abocament de terres dins el mar. És millor fer aquí una pista que a la costa del Maresme o ampliar l'aeroport de Girona, i si bé és veritat que hi ha espècies interessants que de tant en tant hi van a menjar, no és cert que sigui una zona de supervivència per a determinats ocells, com pot ser-ho els Alfacs i el cap de Creus. Per tant, no passa res si es fa la quarta pista dins el mar. Al contrari, es poden buscar mesures compensatòries."

Entrevista a Jordi Sargatal publicada al diari EL PUNT el 5 de maig de 2006 - Entrevista a Jordi Sargatal (5 de maig de 2006)

Jordi Hereu (Nou alcalde de Barcelona) (PSC) El 20 de maig de 2006, el diari El Punt publica una entrevista a Jordi Hereu (portaveu del Govern de l'Ajuntament de Barcelona - PSC) i sobre la pregunta:
És partidari d'una quarta pista a l'aeroport guanyant terreny al mar?
Respon: "No hem de descartar cap hipòtesi. El desenvolupament econòmic i social no són principis antitètics amb el respecte al territori i el medi ambient. És cert que aquest és un debat constant entre diferents corrents d'esquerres. En aquest país, de vegades anem massa lents. Jo havia treballat al port, i ara estem veient coses que ja en parlàvem l'any 1987. Tinc la teoria optimista que és possible fer compatible desenvolupament, competitivitat i respecte pel medi ambient".
El 9 de setembre de 2006, Jordi Hereu es converteix en alcalde de Barcelona en substitució de Joan Clos que ha passat a ser Ministre d'Indústria al govern espanyol.
 
Manel Nadal (Secretari de Mobilitat del Departament de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya) (PSC) El 20 de juliol de 2006, el Secretari de Mobilitat de la Generalitat (Manel Nadal) ofereix una roda de premsa amb el Director de l'Aeroport (Ferran Echegaray) per presentar el nou vol que enllaça el Prat amb Singapur-Changi i afirma que es construirà un nou terminal satèl·lit amb el que el Prat tindrà un nou sostre de 70 milions de passatgers anuals i que s'inclourà en el futur nou pla director de l'aeroport que contemplarà la connexió amb Girona i Reus o una quarta pista sobre el mar. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 
Lluís Tejedor (Alcalde del Prat) (ICV) El 13 de setembre de 2006, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor (ICV) en una entrevista a COM Ràdio declara que l'aeroport del Prat no pot continuar creixent i que s'hauria de tenir en compte que al voltant de l'aeroport existeixen les poblacions del Prat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.
Declaracions de l'alcalde del Prat (Lluís Tejedor) a COMRàdio (13 de setembre de 2006) - Declaracions Lluís Tejedor (àudio) (13 de setembre de 2006)
 
Josep Piqué (líder del PPC)

El 23 de setembre de 2006, la Junta de l'AVV de Gavà Mar ens reunim amb Josep Piqué (líder del PPC), li mostrem la seva proposta de pistes al mar de l'any 2003 i li preguntem si és un tema que encara proposa o si és una proposta ja abandonada; ens confirma que sí, que la proposta la manté i que la durà al programa electoral de les properes eleccions: vol guanyar terrenys al mar per posar-hi dues noves pistes i eliminar la tercera pista. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

Quatre dies més tard en una entrevista al programa de ràdio d'Antoni Basas, "El matí de Catalunya Ràdio" confirma que vol ampliar l'aeroport sobre el mar però només parla d'una quarta pista i en cap moment diu res d'eliminar la tercera pista:

Declaracions sobre una possible quarta pista de Josep Piqué a Catalunya Ràdio (27 de setembre de 2006) - (àudio) Declaracions de Josep Piqué (27 de setembre de 2006)

 

Josep Rull (Diputat de CiU al Parlament de Catalunya) Roberto Labandera (Diputat del PSC al Parlament de Catalunya)

El 28 de setembre de 2006, es celebra un debat sobre la gestió i la possible ampliació de l'aeroport del Prat entre Josep Rull (Diputat de CiU) i Roberto Labandera (Diputat del PSC) en el programa LA CARA I LA CREU de l'emissora Ràdio4.

El nostre company Fernando Peña va ser convidat a donar l'opinió de l'AVV de Gavà Mar sobre la possible ampliació de l'aeroport del Prat. Els nostres plantejaments sensats i constructius agraden a tots dos polítics.
Intervenció de Fernando Peña (AVV Gavà Mar), Josep Rull (CiU) i Roberto Labandera (PSC) en el programa LA CARA I LA CREU de Ràdio4 (28 de setembre de 2006) - (àudio) Programa LA CARA I LA CREU (28 de setembre de 2006) (1,6Mb)

 

Joan Saura (ICV) El 3 d'octubre de 2006, el candidat a la Presidència de la Generalitat per ICV, Joan Saura, afirma en una conferència Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema organitzada per les tres cambres de comerç del Camp de Tarragona que aposta per un sistema d'aeroports catalans gestionats per consorcis o entitats i que no se centri en el del Prat. Afirma: "L'aeroport del Prat no pot tenir un creixement il·limitat. S'està parlant ja de la seva tercera ampliació, però s'han de desenvolupar tots els que tenim".
Josep Miquel Abad (President de Vueling) El 14 de novembre de 2006, el president de Vueling (Josep Miquel Abad) explica que l'actual ampliació que s'està fent de l'aeroport del Prat quedarà petita entre els anys 2012 i 2015 i que, per tant, és necessari continuar ampliant-lo cap el mar prenent com exemple el que es fa a Rotterdam, amb seguretat i sense perjudicar el medi ambient. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 


PUJAR ADALT12 - PROPOSTES PER A LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA (1 de novembre de 2006)

A continuació recollim les principals propostes electorals dels diferents partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya (ordenats per nombre de diputats actuals) respecte al futur de l'aeroport del Prat.

Es veu clarament com CiU i PPC es posicionen a favor d'una quarta pista a l'aeroport del Prat, ERC creu que ara no és el moment d'estudiar-ho, el PSC no en fa referència i es limita a parlar del futur terminal satèl·lit malgrat que destacats dirigents com Joaquim Nadal, Joan Clos i Manel Nadal són ferms defensors d'una quarta pista i finalment ICV-EUiA aposta per la gestió coordinada dels 3 aeroports catalans i no diu res de la quarta pista ja que tots sabem que hi està totalment en contra.

Convergència i Unió Programa de CiU sobre els aeroports catalans en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006
Partit dels Socialistes de Catalunya Programa del PSC sobre els aeroports catalans en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006
Esquerra Republicana de Catalunya Programa d'ERC sobre els aeroports catalans en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006
Partit Popular de Catalunya Programa del PPC sobre els aeroports catalans en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006
Iniciativa per Catalunya - Verds
Esquerra Unida i Alternativa
Programa d'ICV-EUiA sobre els aeroports catalans en les eleccions al Parlament de Catalunya de 2006

 

 

PUJAR ADALT13 - PROPOSTES POSTERIORS A LES ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA

Després de les eleccions s'ha format un nou Govern d'Entesa entre PSC, ERC i ICV-EUiA. El Departament de Política Territorial continua gestionat per Joaquim Nadal (PSC) (partidari de la quarta pista) i el Departament de Medi Ambient continua gestionat per Francesc Baltasar (ICV) totalment contrari a aquesta possibilitat.

Queda pendent la més que probable redacció d'un nou pla director, així com un possible canvi de gestió d'AENA cap a un consorci.

Josep Rull (Diputat de CiU al Parlament de Catalunya) El 4 de desembre de 2006, el Diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Josep Rull, presenta una pregunta per escrit al Govern de la Generalitat preguntant per quina opció s'inclina el Govern pel futur aeroportuari de Catalunya (construir una quarta pista a l'aeroport del Prat o combinar els aeroports de Barcelona, Reus i Girona). La resposta del Govern de la Generalitat és que s'estudiaran totes les alternatives possibles en el marc d'un nou pla director.
 
Pregunta del Diputat de CiU (Josep Rull) i resposta del Conseller de Política Territorial de la Generalitat (Joaquim Nadal) sobre el futur de l'aeroport del Prat (desembre 2006 - gener 2007) - Pregunta (4 desembre 2006) i resposta (29 gener 2007)

 

Joaquim Nadal (Conseller de Política Territorial i Obres Públiques) (PSC) El 13 de gener de 2007, el Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, declara a Europa Press que el tema de la quarta pista 'està molt verd' i que encara 'ni tant sols es contempla' però que 'això no vol dir que no sigui necessari reflexionar sobre el futur estratègic del Prat i sobre la seva dimensió crítica més adequada'. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

José Luis Rodríguez Zapatero (President del Govern Espanyol) (PSOE) El 2 d'agost de 2007, el President del Govern Espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero visita Barcelona i anuncia que s'avança una inversió prevista per a l'any 2010 de 500 milions d'euros per a l'aeroport del Prat a setembre de 2007 però no concreta quina és la inversió, encara que la premsa assegura que es tracta de l'edifici satèl·lit i no de cap nova pista. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

Josep Llobet (Regidor del PPC a l'Ajuntament de Gavà i Diputat al Parlament de Catalunya) El 20 de setembre de 2007, el Regidor del PPC a l'Ajuntament de Gavà i Diputat al Parlament de Catalunya, Josep Llobet, emet una nota de premsa en la que proposa la creació d'una quarta pista sobre el mar per solucionar definitivament els problemes de soroll que s'agreujarien si l'aeroport passés a operar amb pistes independents.
 
Nota de premsa del PPC de Gavà demanant que les segregades es mantinguin més enllà del 2013 i que es faci una quarta pista al mar (20 de setembre de 2007) - Nota de premsa (20 setembre de 2007)

 

El 16 d'octubre de 2007, es celebra un intens debat a la Comissió de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona on es debat una proposició presentada pel PPC que inclou l'elaboració d'un nou pla director per a l'Aeroport del Prat que garanteixi la construcció d'una nova pista. La proposició no surt endavant al ser votada favorablement només per PPC i CiU i en contra per PSC, ERC i ICV-EUiA. El PSC aclareix que no vol entrar en el tema de la quarta pista perquè considera que és un debat que es farà en el seu moment:

Debat de la Comissió de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Barcelona sobre una possible quarta pista a l'aeroport del Prat (16 d'Octubre de 2007)- Debat Comissió de Promoció Econòmica (16 d'octubre de 2007)

 

Daniel Sirera (President del PPC) El 10 de novembre de 2007, el President del PP de Catalunya, Daniel Sirera, en una entrevista publicada al diari LA VANGUARDIA afirma que en el programa del PP per a les properes eleccions al Congrés dels Diputats s'hi inclourà l'ampliació de l'aeroport del Prat amb una quarta pista que es podria fer sobre el mar i la privatització de l'aeroport. A més d'ampliar l'aeroport de Reus i potenciar el de Sabadell:
 
Daniel Sirera (President del PPC) proposa ampliar l'aeroport del Prat amb una quarta pista de cara a les properes eleccions generals en una entrevista a La Vanguardia (10 de Novembre de 2007)

 

Ramon Tremosa i Balcells (Professor de teoria econòmica a la UB) El 6 de desembre de 2007, el professor de teoria econòmica de la Universitat de Barcelona i un dels principals creadors d'opinió al voltant del futur de l'aeroport del Prat , Ramon Tremosa publica un article al diari AVUI on es pregunta "per què s’impedeix que una empresa privada construeixi a l’aeroport del Prat, via concessió, una pista de vols de 4,2km de llargada per acollir vols intercontinentals, que no costaria ni un euro a les administracions públiques?"
 
Artur Mas (President de CiU) El 21 de desembre de 2007, el President de CiU, Artur Mas es reuneix amb el President de la Generalitat, José Montilla i li presenta les demandes de CiU per sumar-se al futur "Pacte nacional d'infrastructures", entre elles hi figuren les següents demandes corresponents als aeroports catalans:
 
Proposta d'Artur Mas (President de CiU) al President de la Generalitat (José Montilla) per signar el pacte nacional d'infrastructures en matèria d'aeroports (21 de desembre de 2007)
 

A finals de l'any 2007, el PP presenta al Senat una esmena als Pressupostos Generals de l'Estat de l'any 2008 on demana incrementar el pressupost d'AENA en 2.000 milions d'euros per a la redacció d'un nou pla director per a l'aeroport del Prat que inclogui la remodelació de les terminals actuals i una nova quarta pista.

Des del PPC de Gavàens informen que la proposta ni tan sols ha arribat a ser votada al Senat perquè s'han traspassat totes les esmenes del Senat al Congrés on no ha prosperat.

 
Esmena presentada al Senat pel PP als pressupostos generals de l'Estat de l'any 2008 perquè es pressupostin 2.000 milions d'euros més a AENA per fer un nou pla director a l'aeroport del Prat que inclogui una quarta pista - Esmena als pressupostos d'AENA per l'any 2008
 
 

El 4 de febrer de 2008, l'Associació de veïns "Platja de Gavà" presenta al·legacions al nou pla d'aeroports i heliports de Catalunya (2007-2012) i entre les seves demandes hi inclouen "instar a l'Administració de l'Estat per completar el procés d'ampliació de l'aeroport del Prat amb la realització dels estudis de viabilitat i l'execució de les obres necessàries per dur a terme l'ampliació de la llargada de la tercera pista, per la banda de la seva capçalera 25L que permeti allunyar de la zona urbana de Gavà Mar la petjada de soroll de les operacions d'enlairament en configuració oest, i la incorporació immediata d'una quarta pista que pugui absorbir l'increment d'activitat que es produeixi a partir de l'entrada en funcionament de la Terminal Sud mitjançant la projecció directa i immediata de totes les operacions de trànsit aeri cap el mar i des del mar, per tal d'evitar molèsties gratuïtes als veïns de la zona urbana de Gavà Mar"

Al·legacions de l'AVV Platja de Gavà al Pla d'aeroports de Catalunya (2007-2012) (4 de Febrer de 2008) - Al·legacions al pla d'aeroports (2007-2012)

 

 


PUJAR ADALT14 - PROPOSTES PER A LES ELECCIONS AL CONGRÉS DELS DIPUTATS (9 de març de 2008)

Carme Chacon (Ministra de Vivenda i candidata del PSC a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 12 de febrer de 2008, la Ministra de Vivenda i candidata del PSC per Barcelona a les eleccions generals del 9 de març de 2008 proposa la creació d'una quarta pista a l'aeroport del Prat que s'hauria de construir sobre el mar Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema per potenciar l'aeroport com 'hub' intercontinental i per 'aminorar els perjudicis acústics' provocats pel trànsit aeri a les poblacions de la zona, especialment El Prat, Gavà i Castelldefels.
 
Extracte dels informatius de Catalunya Ràdio amb Carme Chacon demanant l'ampliació de l'aeroport del Prat sobre el mar amb una quarta pista (12 de Febrer de 2008) - Carme Chacon demanant ampliar El Prat sobre el mar (12 Febrer 2008) (àudio)
 
Joan Herrera (Diputat d'ICV al Congrés dels Diputats i candidat d'ICV-EUiA a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 14 de febrer de 2008, el Diputat d'ICV al Congrés dels Diputats i candidat d'ICV-EUiA per Barcelona a les properes eleccions generals (Joan Herrera) criticat la proposta de Carme Chacon en una conferència celebrada al Cercle d'Infrastructures. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema. La web de Joan Herrera publica la següent informació:
Opinió de Joan Herrera (ICV) sobre la proposta de Carme Chacon de construir una quarta pista a l'aeroport del Prat (14 de Febrer de 2008)
 
Dolors Nadal (Diputada del PPC al Congrés dels Diputats i candidata del PPC a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 14 de Febrer de 2008, la Diputada del PPC al Congrés dels Diputats i candidata del PPC per Barcelona a les properes eleccions generals (Dolors Nadal), en un acte celebrat a la Cambra de Comerç de Barcelona, acusa a Carme Chacon de "copiar la proposta del programa del PP de les passades autonòmiques perquè els socialistes no tenen propostes pròpies i han de reciclar les dels altres per presentar-les com a pròpies". Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 
Joan Ridao (Portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya i candidat d'ERC a les eleccions generals del 9 de març de 2008)

El mateix 14 de febrer de 2008, el Portaveu d'ERC al Parlament de Catalunya i candidat d'ERC per Barcelona a les properes eleccions generales (Joan Ridao), en un acte celebrat a la Patronal de petites i mitjanes empreses de Catalunya (PIMEC), afirma que la quarta pista de l'aeroport del Prat és viable seguint l'exemple de l'aeroport d'Amsterdam. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 
Joan Herrera (Diputat d'ICV al Congrés dels Diputats i candidat d'ICV-EUiA a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 26 de febrer de 2008, el Diputat d'ICV al Congrés dels Diputats i candidat d'ICV-EUiA per Barcelona a les properes eleccions generals (Joan Herrera) critica les declaracions realitzades per Joan Ridao afirmant que és 'insòlit' que es proposi la quarta pista quan encara no es sap com es gestionarà l'aeroport del Prat Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema.
 
Dolors Nadal (Diputada del PPC al Congrés dels Diputats i candidata del PPC a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 29 de Febrer de 2008, la Diputada del PPC al Congrés dels Diputats i candidata del PPC per Barcelona a les properes eleccions generals (Dolors Nadal), en un acte celebrat a Manresa, reitera la seva proposta de crear una quarta pista a l'aeroport del Prat i un nou aeroport de càrrega que probablement s'ubicaria a la comarca de l'Anoia. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 
Joan Herrera (Diputat d'ICV al Congrés dels Diputats i candidat d'ICV-EUiA a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El mateix 29 de febrer de 2008, el Diputat d'ICV al Congrés dels Diputats i candidat d'ICV-EUiA per Barcelona a les properes eleccions generals (Joan Herrera) explica en una entrevista que cal connectar l'aeroport del Prat amb els aeroports de Reus i Girona on "segurament s'ubicaria la seva quarta pista" Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema.
 
Dolors Nadal (Diputada del PPC al Congrés dels Diputats i candidata del PPC a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 3 de Març de 2008, la Diputada del PPC al Congrés dels Diputats i candidata del PPC per Barcelona a les properes eleccions generals (Dolors Nadal), en una roda de premsa celebrada al costat de l'aeroport del Prat, reitera la seva proposta per crear una quarta pista a l'aeroport del Prat que seria "la veritable pista d'enlairament econòmic de Catalunya" i que no provocaria sorolls als veïns dels voltants. També aposta per una gestió privada de l'aeroport. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 
Octaveta repartida per ERC del Prat de Llobregat a totes les vivendes del Prat amb el seu posicionament sobre una possible quarta pista a l'aeroport del Prat (Març de 2008)

A principis de març de 2008, ERC del Prat de Llobregat distribueix aquesta octaveta a totes les bústies d'aquest municipi en resposta a una octaveta prèvia que havia distribuït ICV del Prat on els acusaven d'estar a favor de la construcció d'una quarta pista a l'aeroport del Prat.

En aquesta octaveta afirmen que cal estudiar molt acuradament la viabilitat de la quarta pista ja que hi ha poderosos motius que la fan tècnicament desaconsellable:

 • Provocaria una greu afectació mediambiental que deixaria El Prat sense platja
 • L'estabilitat del sòl deltaic no és adient per una nova pista sobre el mar
 • L'accessibilitat a una quarta pista no està clara, presenta un coll d'ampolla insoluble
 • Sorolls: si hi ha una quarta pista, els avions que s'enlairen per la tercera pista ja no podran girar cap a mar i el soroll tornarà als barris del voltant.
 
Albert Rivera (Diputat de C's al Parlament de Catalunya i candidat de C's a les eleccions generals del 9 de març de 2008) El 5 de març de 2008, el Diputat de C's al Parlament de Catalunya i candidat de C's per Barcelona a les properes eleccions generals (Albert Rivera ) fa unes declaracions que recull Europa Press en les que afirma que el seu partit no entra en la discussió de si s'ha de fer una quarta pista a l'aeroport del Prat i es pregunta "si tot s'ha de fer al Prat". Va proposar estudiar altres alternatives com "la construcció d'altres aeroports". Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema.
 

El programa electoral del PSCen aquestes eleccions generals no conté finalment de manera explícita la creació d'una quarta pista a l'aeroport del Prat tal i com l'havia proposat la seva candidata Carme Chacon, però sí que conté la proposta d'impuls d'un nou pla director per a l'aeroport:

Propostes del PSC en matèria d'aeroports a les eleccions general del 9 de març de 2008 on s'hi inclou la redacció d'un nou pla director a l'aeroport del Prat

 

 


PUJAR ADALT15 - SITUACIÓ ACTUAL

El 14 de maig de 2008, el PPC presenta al Parlament de Catalunya una proposició no de Llei per construir una quarta pista a l'aeroport del Prat a una distància de 1.500 metres de l'actual tercera pista argumentant que les operacions de vol no generaran problemes de contaminació acústica a les poblacions properes del Baix Llobregat i per tant, no obligarà a aplicar restriccions horàries de vol nocturn. A més, oferiria la possibilitat de crear noves infrastructures entre la tercera i la quarta pista i permetria millorar la gestió de les instal·lacions aeroportuàries augmentant la capacitat d'operacions i compatibilitzant una major sensibilitat sobre el territori i els municipis de la zona. El 10 de Juny, la mesa del Parlament decideix assignar aquesta proposició a la Comissió de Política Territorial on s'hi poden presentar esmenes abans de la seva discussió i votació:

 
Proposició presentada pel PPC al Parlament de Catalunya proposant la construcció d'una quarta pista a l'aeroport del Prat a 1.500 metres de distància de la tercera pista (14 de Maig de 2008) - Proposició no de Llei (14 de Maig de 2008)

 

Cambra de Comerç de Barcelona El 10 de juny de 2008, la Cambra de Comerç presenta públicament l'informe "Informe Territorial de la Província de Barcelona, 2008" realitzat conjuntament amb la Diputació de Barcelona on s'aposta per ampliar les pistes actuals de l'aeroport del Prat o construir una nova quarta pista per poder arribar als 70 milions de passatgers. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema Aquestes són les conclusions finals de l'estudi:
 
Conclusions de l'Informe Territorial de la Província de Barcelona 2008 realitzat per la Cambra de Comerç i la Diputació de Barcelona que recull la necessitat d'ampliar el camp de vol de l'aeroport del Prat

Fundació Privada d'Empreses FemCAT El 14 de juny de 2008, els empresaris agrupats entorn de la Fundació Privada d'Empresaris FemCAT fan seva la proposta de l'enginyer aeronàutic "Juan Antonio De Andrés" per ampliar l'aeroport del Prat sobre el mar per construir-hi dues pistes paral·leles. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema. Segons el gràfic publicat al diari AVUI, la tercera pista i la pista transversal desapareixerien, hi hauria noves terminals on actualment està la costa del Prat i sobre el mar hi hauria dues noves pistes paral·leles. La pista principal es mantindria pels pesats avions de càrrega:
 

Gràfic publicat al diari AVUI sobre la proposta de l'enginyer aeronàutic Juan Antonio de Andrés i recolzada per FemCAT per ampliar l'aeroport del Prat amb dues noves pistes sobre el mar (Juny 2008)

Gràfic publicat a la web de TV3 sobre la proposta de l'enginyer aeronàutic Juan Antonio de Andrés i recolzada per FemCAT per ampliar l'aeroport del Prat amb dues noves pistes sobre el mar (Juny 2008)

Reportatge publicat a la revista del grup turístic SERHS sobre la proposta de femCAT per ampliar l'aeroport del Prat (Juliol de 2008)- Revista Juliol 2008
reportatge sobre proposta de FemCAT)

 

Notícia publicada el 15 de juny de 2008 en el periòdic La Vanguardia sobre la proposta del grup d'empersaris FemCAT per ampliar l'aeroport del Prat sobre el mar - Notícia (15 Juny 2008)

 

El 13 de juny de 2008, el suplement de Catalunya del periòdic econòmic EXPANSIÓN publica la següent notícia sobre unes declaracions del Diputat de CiU al Congrés dels Diputats i Conseller de Política Territorial de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1997 i 2001, Pere Macias:

Notícia publicada al diari EXPANSIÓN el 13 de juny de 2008 recollint les declaracions de Pere Macias qüestionant una quarta pista a l'aeroport del Prat i el model actual de gestió de les pistes

La reacció del PPC de Gavà no es fa esperar i el 17 de Juny de 2008 en una nota de premsa li retreuen tant la seva negativa a fer una quarta pista a l'aeroport del Prat com la seva sugerència d'operar les pistes actuals d'una manera no segregada donat que amb aquesta operativa és amb la que s'aconsegueix reduir al mínim la contaminació acústica:

Nota de premsa del PPC responent a les declaracions de Pere Macias (Diputat de CiU al Congrés) on posava dubte la necessitat de fer una quarta pista a l'aeroport del Prat i apostava per operar les pistes de manera diferent a la segregada (17 de Juny de 2008) - Nota de premsa en resposta a les declaracions de Pere Macias (17 Juny 2008)

 

 

El 12 de Juliol de 2008 el suplement "Dossier Econòmic" del diari EL PUNT publica el següent article de tres enginyers industrials catalans donant suport la recent proposta de FemCAT per ampliar l'aeroport del Prat construint dues noves pistes sobre el mar.

L'article recorda la proposta que va fer la Cambra de Comerç l'any 1998 on es proposava un aeroport del Prat amb quatre pistes paral·leles (dos d'elles sobre el mar) i el suport de Normand Asdhford a aquesta proposta:

Article d'opinió publicat per tres enginyers industrials a la publicació "Dossier Econòmic" donant suport a la proposta de FemCAT per ampliar l'aeroport del Prat cap el mar (12 de Juliol de 2008)

 

El 23 de juliol de 2008, es disctueix i es vota a la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya la proposta del PPC per fer una quarta pista a l'aeroport del Prat a 1.500 metres de l'actual tercera pista on segons la següent notícia publicada al web d'ERC , va ser rebutjada amb els vots contraris dels partits que formen el pacte d'Entesa (PSC, ERC i ICV-EUiA) i l'abstenció de la resta de partits (CiU i C's). La notícia detalla els arguments d'ERC per votar-hi en contra:

Notícia publicada al web d'ERC sobre el rebuig del Parlament de Catalunya a construir una quarta pista a l'aeroport del Prat com proposava el PPC (23 de Juliol de 2008)

 

Joaquim Coello i Brufau (Antic President de l'Autoritat Portuària de Barcelona)

El 13 d'octubre de 2008, surt a la llum pública un article redactat per Joaquim Coello i Brufau, enginyer naval i antic President de l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB) qui critica que el Port, l'aeroport i la ZAL estiguin gestionats per tres ens diferents. Proposa un únic explotador de totes tres instal·lacions i la possibilitat d'augmentar l'espai disponible desplaçant l'aeroport sobre el mar i permetent que l'espai actual de les pistes d'aterratge fos utilitzat com a zona d'expansió logística i industrial la qual cosa generaria més de 1.000 hectàrees disponibles per activitats logístiques.

La localització de l'aeroport en una illa artificial i separada de la costa, amb pistes paral·leles a aquesta permetria un accés aeri sense dificultats ni interferències acústiques sobre les poblacions veïnes i per tant amb tràfic nocturn, la qual cosa permetria potenciar la carrega aèria amb sinèrgies evidents amb el port i en les àrees logístiques i industrials del entorn.
 
Article de Joaquim Coello i Brufau proposant la creació d'una illa artificial davant de l'actual aeroport del Prat on s'hi hauria d'ubicar l'aeroport (Octubre de 2008) - La Logística com activitat catalitzadora de l'economia
(Joaquim Coello i Brufau)

 

Lluís Tejedor (Alcalde del Prat) (ICV) El 23 d'octubre de 2008, l'alcalde del Prat (Lluís Tejedor) es entrevistat al programa matinal de COM Ràdio on parla extensament de l'impacte de l'aeroport del Prat sobre el terme municipal del Prat de Llobregat on ocupa el 70% de la seva superfície. Es mostra molt contundent sobre una hipotètica ampliació de l'aeroport sobre el mar afirmant que els límits físics de l'aeroport ja estan fixats i que no estan disposats a cedir "ni un pam més" del seu territori. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 
Entrevista a l'alcalde del Prat de Llobregat (Lluís Tejedor) a COM Ràdio sobre l'impacte de l'aeroport del Prat al seu municipi (23 d'Octubre de 2008) - Entrevista a Lluís Tejedor (23 d'Octubre de 2008) (àudio)

 

Lluís Tejedor (Alcalde del Prat) (ICV) El 19 de Juny de 2009, l'alcalde del Prat (Lluís Tejedor) es entrevistat pel diari EL PERIÓDICO on afirma que "El delta és un entorn delicat i sensible i té una capacitat limitada per absorbir noves infraestructures. Una ampliació desmesurada també ocasionaria problemes de saturació al corredor viari", "Estem orgullosos de la nova terminal, perquè hem treballat molt per veure'n la culminació, però hem patit durant 10 anys les obres, els camions, la pols, els sorolls, les pedres i problemes als aqüífers".
Finalment, conclou que "Aquestes dues grans infraestructures (port i aeroport) no poden créixer d'una manera il·limitada ni desordenada. No seria seriós plantejar noves actuacions". Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

El 30 de setembre de 2009, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya presenta un monogràfic sobre la situació de la indústria aeronàutica a Catalunya i 'enginyer Santiago Montero defensa la creació d'una quarta pista a l'aeroport del Prat situada sobre el mar perquè l'aeroport ampliï la seva capacitat i pugui operar les 24 hores sense generar problemes de sorolls Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

El 26 d'octubre de 2009, Salvador Alemany (President d'Abertis) proposa durant una xerrada a la Cambra de Comerç de Tarragona que es planifiqui ja el futur de l'aeroport del Prat amb l'ampliació de les pistes actuals o la construcció d'una pista sobre el mar o la construcció d'un nou aeroport. Notícies publicades a la premsa sobre aquest temaAQUESTA PàGINA ESTà EN CONSTANT ACTUALITZACIÓ

Valid HTML 4.01 Transitional