LLEGENDES URBANES de GAVÀ MAR


1. Els veïns de Gavà Mar esteu en contra de l’aeroport i això és una batalla perduda
No és veritat
 

Els veïns de Gavà Mar NO estem en contra de l’aeroport, simplement volem conviure amb ell com ho hem fet durant tants anys. L’aeroport ha de ser un bon veí.

 
Per un aeroport amic (Lema de les primeres manifestacions de l'AVV de Gavà Mar durant l'any 2004) Un avió que s'enlaira per la pistat principal de l'aeroport del Prat sobrevola Gavà Mar
 

 

 

2. Els avions sempre han passat per Gavà Mar
No és del tot veritat
 
Fins l’estiu de 1996 al barri de Gavà Mar NO hi havia greus problemes provocats pel soroll dels avions. Només hi ha havia sobrevols en els aterratges per la pista principal en configuració est. L'aeroport tenia llavors només dues pistes.
 
Configuració històrica de l'aeroport de Barcelona causant mínimes molèsties a Gavà Mar
 
Aquell estiu, la direcció de l’aeroport va decidir canviar la ruta d’enlairament dels avions (per guanyar operativitat) i enviar-los en direcció Gavà Mar enlloc de cap al mar o cap a la Zona Franca com s’havia fet sempre fins llavors.
 
Canvi de rutes de l'aeroport del Prat realitzat l'estiu de 1996 per guanyar operativitat i que va provocar un increment molt important de la contaminació acústica a Gavà Mar
 
Arran de les manifestacions organitzades llavors i de les intenses gestions realitzades es va aconseguir ampliar la pista transversal en direcció al mar (a proposta de l'AVV de Gavà Mar Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema) per permetre l'enlairament de tot tipus d'avions i tornar a operar com s’havia fet sempre a partir de l’any 1999.
A finals de l’any 2004 amb la posada en marxa de la tercera pista i la nova configuració de vols es reobre el problema.
 

 

 

3. Quan els habitants de Gavà Mar es van comprar el pis, la tercera pista ja existia
No és veritat
 

La decisió de la ubicació de la tercera pista (acordada pel Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament del Prat) es va prendre el 2 de juliol de 1998.
Es van ignorar altres propostes com la de l’AVV de Gavà Mar, DEPANA o la de la Cambra de Comerç que minimitzaven l’impacte sobre el nostre barri.
La tercera pista va entrar en servei el 30 de setembre de 2004.


El barri de Gavà Mar existeix des de fa més de 45 anys. Moltíssim abans de la planificació de la tercera pista.

 
En aquesta imatge aèria es pot comprovar com Gavà Mar existeix i la tercera pista de l'aeroport del Prat ... NO.
 

 

 

4. Gavà Mar està a prop de l’aeroport i, per tant, és normal que hi hagi sorolls
No és veritat
 

Gavà poble, Viladecans, Sant Boi, El Prat, Cornellà, L’Hospitalet i BARCELONA també estan tant o més a prop de l’aeroport que gran part de Gavà Mar.

Qui està més a prop de l'aeroport? El propi municipi del Prat o Gavà Mar?

A més, Gavà Mar no només és anterior a la tercera pista sinó que és anterior a moltes altres infraestructures:

 
Gavà Mar és molt anterior a la tercera pista i també a moltes altres infrastructures del Baix Llobregat
 

 

 

5. L’aeroport existia abans que Gavà Mar i per tant és normal que hi hagi sorolls
Si apliquem aquesta regla, apliquem-la a tothom, oi?
 

Per aquesta regla de tres, la resta de barris recents de Gavà, Viladecans, Sant Boi, El Prat, Cornellà, L’Hospitalet, ... també haurien de tenir sorolls i seria una cosa normal, oi?

A més, és important recordar una vegada més que Gavà Mar existeix des dels anys 50 del segle passat. A finals dels anys 90 es va construir el barri de Central Mar unint les dues parts històriques de Gavà Mar, donant continuïtat al barri i facilitant l'accés públic a la platja.

Imatge d'una de les primeres manifestacions de veïns de Gavà Mar a l'aeroport del Prat
 

 

 

6. Com que no hi ha cap solució tècnicament viable, Gavà Mar està condemnada a patir sorolls
No és veritat
 

Hi ha solucions tècniques la problemàtica generada per AENA amb la posada en marxa de la tercera pista, aquestes solucions han sigut dissenyades per controladors aeris i pilots, veïns de Gavà Mar.
Són solucions que no només redueixen el soroll a Gavà Mar, sinó que el minimitzen.

AENA va acabar acceptant aquesta proposta a finals del 2005 reconeixent que minitmitzava l'impacte acústic i que assegurava el creixement planificat de la capacitat de l'aeroport tal i com van demostrar els seus propis estudis:

 
Proposta global de l'AVV de Gavà Mar pel funcionament de l'aeroport del Prat que es va començar a aplicar l'octubre de 2006
 

Des de l'AVV de Gavà Mar s'han presentat històricament a AENA diverses solucions als successius problemes que l'aeroport del Prat ha anat generant a Gavà Mar i que després del seu estudi per part d'AENA, s'han dut a terme, som una AVV pro-activa que assumim funcions que haurien de realitzar les nostres institucions:

1- Allargament de la pista transversal per permetre l'enlairament de tots els avions (1999) Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
2- Allargament de la pista principal en direcció Zona Franca enlloc de direcció Gavà Mar (sol·licitat el 1999 Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema) (aconseguit el 2002 Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema)
3- Noves configuracions de vol amb construcció de BY PASS (2005)

 

 

 

7. Depèn de com bufi el vent, els avions han de fer unes rutes. Els veïns de Gavà Mar no podeu fer res contra això
No és del tot veritat
 
L’aeroport de Barcelona funciona el 80-85% del temps en configuració oest. Quan bufa el vent d’una determinada forma es canvia a configuració est (15-20% del temps). Aquesta configuració est és la que provoca aterratges a l’aeroport sobrevolant Gavà Mar.
Es podrien ajustar els paràmetres que fan canviar d’una a altra configuració de manera que el percentatge d’ús de la configuració est es reduís significativament.
 
Això ho va acabar reconeixent el propi Ministeri de Foment:
 
Nota de premsa del Ministeri de Foment anunciant una reducció de l'ús de la configuració est (11 de març de 2005) - Nota de premsa - reducció configuració est (11 de Març de 2005)
 

 

 

8. Als veïns de Gavà Mar l’únic que us importa és el valor dels vostres pisos
No és veritat
 
Foto d'un sobrevol de l'edifici Bermar Park (Gavà Mar)

Nosaltres no volem vendre els nostres pisos. Volem recuperar la qualitat de vida que teníem per continuar vivint en aquest barri. Si volguéssim vendre’ns el pis, ho hauríem fet durant l’estiu anterior a la posada en marxa de la tercera pista.

A finals de l'any 2006, el diari '20 MINUTOS' publicava una notícia fent referència a LES CASES ON MOLT POCS HI VOLEN VIURE i la il·lustrava amb una imatge d'un avió aproximant-se a la tercera pista de l'aeroport sobrevolant ... Gavà Mar.

 
Notícia publicada al diari 20 MINUTOS el 16 de novembre de 2006 sobre les vivendes en les que ningú hi vol viure i que ve acompanyada d'una fotografia d'un avió sobrevolant l'edifici Bermar Park de Gavà Mar
 
Anunci de la inmobiliària IBUSA en la que es veu un avió sobrevolant una vivenda
 

 

 

9. Heu proposat ampliar la tercera pista destruint la llacuna de la Ricarda
No és veritat
 

Aquesta proposta d'allargar la tercera pista de l'aeroport la van fer els alcaldes de Gavà (Dídac Pestaña) i de Castelldefels (Antonio Padilla) el 23 de novembre de 2004 sense consultar-la als veïns de Gavà Mar. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

Proposta dels alcaldes de Gavà (Dídac Pestaña) i de Castelldefels (Antoni Padilla) perquè s'estudiï el possible allargament de la tercera pista de l'aeroport del Prat

Declaracions de l'alcalde de Castelldefels a Catalunya Ràdio sobre el possible allargament de la tercera pista de l'aeroport del Prat (23 de novembre de 2004) - Declaracions alcalde de Castelldefels (23 novembre 2004) (àudio)

L’AVV de Gavà Mar mai ha proposat la destrucció d’una reserva natural com és la llacuna de la Ricarda

 

 

 

10. Quan us heu manifestat a l’aeroport, heu perjudicat a persones innocents
És el problema de totes les protestes
 

Les manifestacions polítiques, de taxistes, d’estudiants, de professors, dels conductors del metro, dels conductors d’autobusos, dels pagesos, dels conductors de grues, dels treballadors de RENFE,... sempre perjudiquen a persones innocents.
De totes maneres, sempre s'ha intentat que les protestes a l’aeroport no passessin mai d’una hora de durada de manera que la gent no perdés els seus vols ja que la gent va a l'aeroport amb 2 hores d'antelació.

Després dels problemes que van generar les nostres primeres manifestacions, vàrem decidir canviar la seva dinàmica i vàrem passar a manifestar-nos per l'interior de les terminals sense generar problemes de trànsit.

  Manifestació de veïns de Gavà Mar a l'aeroport del Prat (Tardor de l'any 2004)
 

Desgraciadament, manifestar-se és la única manera de fer conèixer el nostre problema a l'opinió pública, durant l'any 2004 vàrem fer 2 manifestacions a Gavà Mar (el 23 de maig i el 19 de setembre) amb escassa o nul·la repercusió mediàtica. Les manifestacions a l'aeroport van suposar un èxit mediàtic malgrat les molèsties que van generar.

Tant-de-bó no haguéssim de manifestar-nos a l’aeroport ni a cap altre lloc. No ens ve gens de gust. Aquí van 10 raons per les que ens manifestàvem el març del 2005.

 

 

 

11. Sou quatre gats els afectats pel soroll
No és veritat
 
A Gavà Mar hi vivim 6.000 persones (1.200 d'elles estan associades a l'AVV de Gavà Mar) però durant tots els dissabtes i diumenges de l’any moltíssims veïns de les poblacions properes del Baix Llobregat venen a passar el dia al nostre barri.
A l’estiu, aquestes visites són diàries gràcies a la cada vegada millor qualitat de les nostres platges.
Si els sorolls continuen així, tots aquests ciutadans del Baix hauran de buscar-se un altre lloc on passar el seu temps de lleure.
A més, no hem d’oblidar-nos dels municipis veïns de Castelldefels (50.000 habitants), Begues i Les Botigues de Sitges que podrien acabar també molt afectats si es compleixen els plans d’AENA.
 
La importància d'aquest problema va quedar clarament reflectit com un dels temes més importants de l'any 2004 per l'editorial anual del diari del BAIX LLOBREGAT, EL FAR.
 
Resum de l'any 2004 segons el diari del Baix Llobregat EL FAR (31 de desembre de 2004)
 

 

 

12. Sou uns egoistes, voleu treure-us el soroll de sobre i traslladar-lo a altres poblacions
No és veritat
 

Aquesta és la típica afirmació que fa la gent que no ens coneix, que vol confondre i que s'equivoca . Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema L'AVV de Gavà Mar porta més de 10 anys lluitant per defensar la qualitat de vida dels veïns de Gavà Mar i el temps acabarà posant a tothom al seu lloc.

En els nostres posicionaments, un dels eixos principals ha sigut sempre el de "NO trasllat de soroll entre poblacions".

L'explicació és senzilla: si aconseguíssim traslladar el soroll a altres poblacions, aquestes poblacions protestarien amb tota la raó del món i llavors què s'hauria de fer?, buscar un altre lloc on traslladar-lo?, tornar-nos-lo a nosaltres? Tindríem un problema obert permanentment i això no ens interessa.

Sempre hem defensat que cal buscar SOLUCIONS GLOBALS que siguin en benefici de TOT el Baix Llobregat, sabem que no podem aspirar a soroll 0 amb les pistes que actualment existeixen a l'aeroport del Prat, és tècnicament impossible, per tant, cal repartir el soroll d'alguna manera i NO concentrar-lo a cap lloc. I treballar perquè hipotètiques futures ampliacions de l'aeroport puguin millorar la situació i mai agreujar-la.

El gran beneficiat de l'ampliació de l'aeroport és el municipi del Prat, té l'aeroport en el seu terme municipal i pràcticament no tindrà molèsties acústiques gràcies a la pràctica desactivació de la pista transversal que tanta qualitat de vida ens ha proporcionat, per això mateix, l'AVV de Gavà Mar ha vingut defensant una configuració OEST (preferent) per a l'aeroport del Prat que intentés igualar al màxim possible la configuració preferent històrica (en blau en el gràfic) i finalment s'ha aconseguit:

 
Proposta de rutes en configuració OEST de l'AVV de Gavà Mar (2003)
 
En configuració EST, estant Gavà Mar afectat per l'aterratge de totes dues pistes (principal i tercera), es va demanar a AENA que fes els estudis necessaris per determinar quina d'elles tenia major afectació. Això està recollit en la proposta conjunta que es va realitzar amb les associacions de veïns de Castelldefels i del Baix Llobregat i que va comptar amb el suport posterior dels Ajuntaments de Gavà i Castelldefels que la van portar a la CSAAB.
 
Proposta conjunta de Gavà Mar, Gavà, Castelldefels i el Baix Llobregat
 
En la reunió trenta-quatre de la CSSAB, AENA ja té acabats aquests estudis i reconeix que per motius mediambientals, s'ha d'aterrar per la pista principal (07L) en configuració est:
 
AENA reconeix que per motius mediambientals els aterratges en configuració EST han de ser per la pista principal
 
L'AVV de Gavà Mar va mantenir durant tot aquest llarg procés, la paraula donada i la signatura a uns acords, respectant la proposta inicial que es va signar conjuntament amb les AAVV de Castelldefels. Lamentablement, no tothom va actuar de la mateixa manera, però como dèiem al principi d'aquesta llegenda urbana, el temps acabarà posant a tothom al seu lloc. Sense cap mena de dubte.
 

 

 

13. Sou els únics que dieu que la tercera pista és il·legal, no teniu raó
No és veritat
 

Nosaltres no diem que la tercera pista sigui ilegal, el que diem és que es va posar en marxa il·legalment ja que AENA no havia complert totes les mesures prèvies a les que l'obligava la Declaració d'Impacte Ambiental. A més, els aterratges en configuració est per aquesta tercera pista donen mitjanes de soroll superiors a les que permet la DIA i, per tant, també la incompleixen. Demanem, per tant, que no s'utilitzi aquesta operativa, la pista es pot seguir utilitzant per altres operatives. Sortosament no som els únics que hem vist aquests incompliments:

 
El 9 de novembre de 2004, la Ministra de Medi Ambient (Cristina Narbona) va reconèixer públicament que la tercera pista no complia les mesures d’impacte ambiental. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
Notícia publicada a EL PERIÓDICO el 10 de novembre de 2004 Notícia publicada a l'AVUI el 10 de novembre de 2004 Notícia publicada a EL PAÍS el 10 de novembre de 2004
 
Entrevista realitzada a Crisitina Narbona el 9 de novembre de 2004 - Entrevista a Cristina Narbona (àudio)
 
Conclusions dels Mossos d'Esquadra A principis de desembre de 2005, es va conèixer l'informe que els Mossos d'Esquadra havien realitzat per ordre de la Fiscalia de Medi Ambient. Les conclusions eren contundents: es dona per acreditat que AENA és responsable d'un delicte contra els Recursos Naturals i el Medi Ambient, tipificat en l'article 325 del codi penal, amb una presumpta vulneració dels següents drets: el dret a gaudir d'un medi ambient adequat pel desenvolupament de les persones, el dret a la protecció de la salut, el dret a la intimitat i el dret al benestar i a la qualitat de vida dels ciutadans de Gavà Mar. Més informació AQUÍ

 

El 7 d'abril de 2006, la premsa va recollir la decisió del Fiscal de Medi Ambient (José Joaquín Pérez de Gregorio) de sol·licitar el tancament cautelar de la tercera pista en aterratges sobre Gavà Mar en configuració est al veure clars indicis de delicte ecològic basant-se en l'informe realitzat pels Mossos d'Esquadra i que havíem conegut a principis de desembre de l'any 2005. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema
 

 

 

14. Com que el problema és només de soroll, que us insonoritzin les cases i problema solucionat
No és una bona solució
 
Una veïna de Gavà Mar a la terrassa de casa seva

Si el problema fos només de soroll i ens insonoritzessin les cases, ens convertirien en presoners dins de les nostres cases. Qualsevol persona que conegui mínimament Gavà Mar, sap que aquest és un barri per viure a l'exterior, on les edificacions no són massives sinó que estan envoltades de zones verdes i pinedes.

Com s'insonoritzarien els jardins, les pinedes, el passeig marítim i la platja tan freqüentada durant l'estiu?

Però, és que a més, el problema no és només de soroll sinó que també ho és de perill al sobrevolar zones habitades a tant baixa alçada sobretot en els aterratges per la tercera pista.
Com exemple, cal recordar els accidents mortals de dues avionetes a Gavà Mar, un succeït l'any 1994 Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema i l'altre l'any 1998 Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema. Aquest mateix any, va succeir un altre accident mortal als voltants de l'aeroport del Prat. Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema

 

Vídeo emès a Gavà Televisió sobre l'accident de l'any 1998

 

Imatges de l'accident succeït a Gavà Mar l'any 1998:
Accident d'una avioneta a Gavà Mar (1998)
 

Accident d'una avioneta a Gavà Mar (1998)