Per què aquesta tercera pista de l'aeroport de Barcelona-El Prat?

 

Tornar al menú principal de la secció TERCERA PISTA CAPÍTOL 20 - LA TREVA EN L'ÚS DE LA TERCERA PISTA

20) Amb la tercera pista en servei, la crisi a l'Ajuntament de Gavà és greu, els veïns de Gavà Mar es senten enganyats i exigeixen al seu alcalde que solucioni el problema

A ) Quina era la situació a Gavà Mar en el moment de la posada en servei de la tercera pista ?

B ) Com es va aconseguir aquesta treva ?

C ) Per què es va acabar la treva en l'ús de la tercera pista de l'aeroport del Prat ?

 

 

 

A) QUINA ERA LA SITUACIÓ A GAVÀ MAR EN EL MOMENT DE LA POSADA EN SERVEI DE LA TERCERA PISTA ?

La situació a Gavà Mar era crítica, els primers aterratges per la tercera pista de l'aeroport del Prat en configuració EST van fer col·lapsar els telèfons de l'Ajuntament de Gavà. Mai els veïns del barri havien vist els avions tan a prop de les seves cases ni a tan baixa alçada. Molta gent es va espantar.
Tothom recordava aquell bàndol municipal i aquell número especial del periòdic municipal El Bruguers de només 4 mesos enrera, on es deia que l'ampliació de l'aeroport del Prat no provocaria molèsties a Gavà Mar i la indignació era terrible.

Ajuntament de Gavà: "L'aeroport no provocarà contaminació acústica al barri de Gavà Mar" - L'Ajuntament de Gavà informa (Maig 2004)

Revista municipal "El Brugués" (19 de maig de 2004) - El Brugués (19 Maig 2004)

 

 

Bruguers Jardí (Regidora de Medi Ambient a l'Ajuntament de Gavà) (PSC)

Per tant. la situació de l'Alcalde (Dídac Pestaña) era delicada. Després de mesos de negar totes i cadascuna de les previsions que els tècnics de l'AVV de Gavà Mar van anar fent sobre el que passaria amb les rutes que havia aprovat la CSAAB amb el vot afirmatiu de la regidora Bruguers Jardí (PSC) de l'Ajuntament de Gavà tal i com es pot llegir en el següent extracte de la reunió de la CSAAB:

L'Ajuntament de Gavà vota favorablement a les rutes aèries que suposaran un calvari pels veïns de Gavà Mar (Reunió de la CSAAB del 6 de maig de 2004)

 

L'alcalde es trobava amb la dura realitat i aquesta no era altra que es complien totes i cadascuna de les previsions dels tècnics de l'AVV de Gavà Mar, la situació era un desastre.

Així doncs, es va haver de posar a correcuita, 'mans a l'obra' per intentar solucionar el greu problema, el soroll i el perill no eren puntuals, venien per quedar-s'hi per sempre més sobre els veïns de Gavà Mar.

 

José Luis Rodríguez Zapatero (President espanyol) (PSOE)

L'escenari polític no podia ser millor per a les seves gestions ja que a la Generalitat governava un tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) encapçalat per Pasqual Maragall (del seu propi partit, PSC) i al capdavant del Govern Estatal s'hi trobava José Luis Rodriguez Zapatero (del PSOE, governant sense majoria absoluta).

Pasqual Maragall (President de Catalunya) (PSC)

Per tant, Dídac Pestaña que governava l'Ajuntament de Gavà amb majoria absoluta des de feia quasi 20 anys, comptava amb dos governs 'amics'. Algunes fonts asseguren que Dídac Pestaña va fer gestions a tots els nivells ... inclosa La Moncloa ... esperem que algun dia, potser quan es retiri de la vida política, expliqui tots els detalls.

 

 

B) COM ES VA ACONSEGUIR AQUESTA TREVA ?

Dídac Pestaña (Alcalde de Gavà) (PSC) El 6 d'octubre de 2004, Dídac Pestaña (Alcalde de Gavà) (PSC) demanava a AENA que deixés d'utilitzar temporalment la tercera pista de l'aeroport del Prat degut als importants problemes de soroll que estava generant fins que s'acordés un nou pla de gestió de vols. Instava a utilitzar l'anterior pla de vols (pistes creuades)
Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà demanant a AENA que deixi d'utilitzar temporalment la tercera pista de l'aeroport del Prat (6 d'octubre de 2004) - Nota de premsa (6 d'octubre de 2004)
 
Notícia publicada al diari EL PERIÓDICO (7 d'octubre de 2004) Notícia publicada al diari LA VANGUARDIA (8 d'octubre de 2004)
 
Manuel Azuaga (President d'AENA)

El 8 d'octubre de 2004, Manuel Azuaga (President d'AENA) es comprometia amb l'alcalde de Gavà i amb el llavors tinent d'alcalde de Presidència (Joaquim Balsera) a no utilitzar la tercera pista de l'aeroport del Prat mentre duressin les negociacions. També s'arribava a un compromís per part d'AENA d'implementar un protocol d'informació entre AENA i l'Ajuntament de Gavà per conèixer de manera regular i en temps real, el règim de vols de l'aeroport del Prat.

 
Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà anunciant que AENA deixarà d'utilitzar temporalment la tercera pista de l'aeroport del Prat mentre durin les negociacions (8 d'octubre de 2004) - Nota de premsa (8 d'octubre de 2004)
 
El Director de Navegació Aèria d'AENA (Gaspar de Vicente) enviava una comunicació interna perquè entre els dies 9 d'octubre i 12 d'octubre, en cas d'haver d'aplicar la configuració EST, es fes utilitzant la pista principal (07L) com pista única enlloc d'utilitzar la tercera pista (07R).
 
Comunicat intern d'AENA en el que s'ordena que entre els dies 9 d'octubre de i el 12 d'octubre de 2004 no s'aterri per la tercera pista de l'aeroport del Prat en configuració est (8 d'octubre de 2004) - Comunicat intern (8 d'octubre de 2004)
 
Notícia publicada al diari AVUI el 10 d'octubre de 2004
 

 

 

 

C) PER QUÈ ES VA TRENCAR LA TREVA EN L'ÚS DE LA TERCERA PISTA DE L'AEROPORT DEL PRAT ?

Dídac Pestaña (Alcalde de Gavà) (PSC) El 21 d'octubre de 2004, Dídac Pestaña (Alcalde de Gavà) (PSC) anunciava en roda de premsa que després de 15 dies de converses intenses amb els màxims responsables d'AENA, s'havia celebrat una reunió de la CSAAB (amb caràcter d'urgent) en la que AENA només es va comprometre a realitzar una proposta d'utilització mínima de la tercera pista en configuració EST el proper 15 de novembre de 2004.
L'Ajuntament de Gavà considerava que la tercera pista s'havia posat en servei incomplint la DIA i que per això els serveis jurídics de l'Ajuntament emprendrien les mesures administratives i jurídiques que fossin pertinents.
També anunciava la creació d'una oficina permanent per a la gestió d'aquest conflicte que s'ubicaria al Centre Cívic de Gavà Mar i que coordinaria tots els aspectes jurídics, tècnics i informàtics.
NOTA: Aquesta oficina es va crear el desembre del 2006 (2 anys després) i la seva seu estava a l'Ajuntament de Gavà (situat a 5 quilòmetres del Centre Cívic de Gavà Mar)
Finalment va anunciar una declaració política consensuada per tots els grups pel proper ple, així com la voluntat d'implicar el Govern de la Generalitat i de l'Estat en la recerca d'una solució.
 
Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà anunciant mesures administratives i jurídiques contra la utilització de la tercera pista de l'aeroport del Prat (21 d'octubre de 2004) - Nota de premsa (21 d'octubre de 2004)

 

 

El 28 d'octubre de 2004, el ple de l'Ajuntament de Gavà aprovava per unanimitat de totes les forces polítiques una declaració política de suport als veïns de Gavà Mar en la que es demanava l'aturada dels aterratges per la tercera pista, així com tot un seguit de propostes per implicar al Síndic de Greuges, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats en la recerca d'una solució:
Ple de l'Ajuntament de Gavà
 
Declaració política aprovada per unanimitat al Ple de l'Ajuntament de Gavà en suport als veïns de Gavà Mar (28 d'octubre de 2004) - Declaració política UNÀNIME (28 d'octubre de 2004)

 

 

Dídac Pestaña (Alcalde de Gavà) (PSC) L'11 de novembre de 2006, l'alcalde de Gavà (Dídac Pestaña) (PSC) oferia una roda de premsa on continuava demanant que es deixés d'utilitzar la tercera pista en configuració est. Es felicitava perquè la Ministra de Medi Ambient (Cristina Narbona) (PSOE) reconegués públicament que s'estava incomplint la DIA. També es mostrava satisfet per la decisió de la Conselleria de Medi Ambient d'instal·lar sonòmetres a Gavà Mar.
Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà demanant a AENA que deixi d'utilitzar temporalment la tercera pista de l'aeroport del Prat (10 de novembre de 2004) - Nota de premsa (10 de novembre de 2004)

 

Tornar al menú principal de la secció TERCERA PISTA