Per què aquesta tercera pista de l'aeroport de Barcelona-El Prat?

 

Tornar al menú principal de la secció TERCERA PISTA CAPÍTOL 23 - DADES SONOMÈTRIQUES

23) Una vegada posada en servei la tercera pista de l'aeroport del Prat, el soroll a Gavà Mar i Castelldefels es va incrementar exponecialment. Però, per demostrar-ho calia dades sonomètriques ja que AENA, en la seva línia de prepotència i de creure's a la vegada: part i jutge, no feia públiques les seves dades sonomètriques

A) Quins mesuraments va realitzar l'Ajuntament de Gavà ?

B) Quins mesuraments van realitzar els veïns de Gavà Mar assumint el seu cost ?

C) Quins mesuraments va realitzar el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya ?

 

A) QUINS MESURAMENTS VA REALITZAR L'AJUNTAMENT DE GAVÀ ?

L'Ajuntament de Gavà no estava preparat pel problema que va sorgir amb la posada en servei de la tercera pista de l'aeroport del Prat i, per tant, no disposava de cap sonòmetre ubicat al barri de Gavà Mar. El que sí que va fer va ser enviar diverses vegades a la Policia Local a fer mesuraments:

 
Policia Local de Gavà mesurant el soroll dels avions a Gavà Mar (finals 2004) (Foto: baiximagenes.es)

Policia Local de Gavà mesurant el soroll dels avions a Gavà Mar (finals 2004)  (Foto: baiximagenes.es)

Policia Local de Gavà mesurant el soroll dels avions a Gavà Mar (finals 2004)  (Foto: baiximagenes.es)

En el darrer trimestre de l'any 2004, la Policia Local de Gavà va realitzar mesuraments acústics en 7 dies diferents on el pas dels avions donava puntes de més de 80dB i en alguns casos superant els 90dB com per exemple els 92,3 dB del 8 de desembre de 2004 a les 23:31h de la nit.

Dades sonomètriques mesurades per la Policia Local de Gavà a Gavà Mar (any 2004)- Mesuraments (4rt trimestre del 2004)

 

 

 
Policia Local de Gavà mesurant el soroll dels avions a Gavà Mar (febrer de 2005) (Foto: baiximagenes.es) Policia Local de Gavà mesurant el soroll dels avions a Gavà Mar (febrer de 2005) (Foto: baiximagenes.es)

A principis del mes de febrer de l'any 2005, la Policia Local de Gavà va realitzar mesuraments acústics en 3 dies diferents al nord de Gavà Mar i les puntes de soroll van superar en molts casos els 100dB:

Dades sonomètriques mesurades per la Policia Local de Gavà a Gavà Mar (Febrer de 2005) - Mesuraments (Febrer de 2005)

 

 

Per a l'AVV de Gavà Mar, aquests mesuraments no eran suficients, crèiem que era necessari realitzar mesuraments amb sonòmetres totalment homologats i durant un període llarg de temps.

Enginyeria La Salle L'estiu de l'any 2005, l'Enginyeria La Salle va entrar en contacte amb nosaltres, vàrem celebrar una primera reunió al Centre Cívic de Gavà Mar en la que els vàrem explicar exactament el problema, les rutes aèries, ... ells ens oferien la possibilitat d'instal·lar sonòmetres durant un llarg període de temps.
 
Després d'aquesta reunió, es va celebrar una segona reunió al Centre Cívic a la que hi va assistir la Directora del Departament d'Acústica de La Salle (Isabel Arnet) i el nostre tècnic (Jorge Saenz), en ella es va aprofundir en el problema, es va remarcar la importància que tindria poder analitzar durant un llarg període els aterratges per la tercera pista de l'aeroport del Prat i la importància de poder mesurar el soroll que en aquell moment feien els enlairaments per la pista principal que giraven sobre Gavà Mar de manera aleatòria, fent el que coneixíem com 'gir a gust del pilot' per poder-lo comparar amb el soroll que farien posteriorment una vegada AENA posés en servei el TMA que tenia preparat i que finalment va entrar en servei el 27 d'octubre de 2005. Fins i tot es va parlar de la possibilitat de fer simulacions.
 
Isabel Arnet ens va exposar que aquesta campanya de mesuraments tindria un cost i que seria necessari finançament per poder prioritzar aquest projecte i tirar-lo endavant. Nosaltres li vàrem dir que els posaríem en contacte amb l'Ajuntament de Gavà i que faríem les gestions necessàries perquè l'Ajuntament assumís aquests mesuraments donada la gravetat del problema per a la població de Gavà Mar.
 
La Presidenta de l'AVV de Gavà Mar (Elisabet Martínez) va trucar al Comissionat de l'Ajuntament de Gavà pels Assumptes Relacionats amb l'Aeroport (Manuel Maniega) i li va exposar la qüestió, el senyor Maniega es va mostrar molt receptiu i va dir que poséssim a Enginyeria La Salle en contacte amb ell per rebre'ls. Vàrem enviar un mail a Isabel Arnet explicant-li que s'havien fet les gestions amb l'Ajuntament de Gavà i facilitant-li el nom de Manuel Maniega i el seu telèfon per contactar.
 

No vàrem saber res més d'Enginyeria La Salle, mai vàrem saber exactament què va passar en aquella reunió, per tant, mai vàrem poder ajudar a acostar posicions entre l'Ajuntament de Gavà i Enginyeria La Salle o almenys saber quin assesor o polític de l'Ajuntament de Gavà havia rebutjat els mesuraments per poder-ho discutir i intentar modificar la decisió inicial.

 
Oficina Municipal de Seguiment de l'Aeroport de l'Ajuntament de Gavà Però, la vida dóna moltes voltes i el 7 de febrer de 2007, l'Ajuntament de Gavà presentava el portal web de la nova Oficina Municipal de Seguiment de l'Aeroport (OMSA) i casualment la seva responsable passava a ser Isabel Arnet, l'antiga resposable del Departament d'Acústica d'Enginyeria La Salle a qui desitgem els millors èxits en aquesta nova tasca.

 

 

 

B) QUINS MESURAMENTS VAN REALITZAR ELS VEÏNS DE GAVÀ MAR ASSUMINT EL SEU COST ?

ESTUDI 1. La comunitat de propietaris de Bermar Park, situada a l'avinguda Europa, 6-8 de Gavà Mar (nord del barri) va encarregar a l'empresa AUDIOSOFT la realització d'un estudi per avaluar l'impacte acústic de l'activitat de la tercera pista de l'aeroport del Prat sobre aquesta comunitat.

Es van realitzar mesuraments en tres vivendes d'aquesta comunitat, així com al terrat i al jardí al llarg del 12 de novembre de 2004, una jornada d'intens ús de la tercera pista de l'aeroport del Prat que va durar 15 hores i mitja.


Sonòmetre ubicat per l'empresa AUDIOSOFT al terrat de la comunitat Bermar Park de Gavà Mar el novembre de 2004


Els nivells mitjans del soroll durant tot el dia LAr(diürn) va ser de:

  • Vivenda 1: 69,2 dB de mitjana
  • Vivenda 2: 69,1 dB de mitjana
  • Vivenda 3: 68,6 dB de mitjana
  • Terrat: 72,3 dB de mitjana
  • Jardí: 71,3 dB de mitjana

En aquests mateixos punts de mesurament, el valor del LAmàx(diürn) va ser de:

  • Vivenda 1: 83,6 dB
  • Vivenda 2: 84,0 dB
  • Vivenda 3: 83,2 dB
  • Terrat: 86,6 dB
  • Jardí: 85,8 dB

L'empresa AUDIOSOFT concloïa que després de l'anàlisi realitzat es podia veure que existia un clar incompliment de les normatives vigents en quant a la valoració del paràmetre LAr(diürn) ja que el seu límit en aquests punts és de 65dB segons la Llei de la Generalitat de Catalunya 16/2002.

En canvi, no es detecta incompliment en la valoració del paràmetre LAmàx(diürn) dins de les vivendes ja que el seu límit en aquests punts és de 85dB segons la Llei de la Generalitat de Catalunya 16/2002.

Aquest estudi es va incorporar a la querella criminal interposada contra els responsables de la posada en servei de la tercera pista de l'aeroport del Prat.

Conclusions de l'empresa AUDIOSOFT sobre l'estudi sonomètric realitzat a la comunitat Bermar Park de Gavà Mar el 12 de novembre de 2004

 

 

ESTUDI 2. La comunitat de propietaris de Les Marines, situada al carrer Premià (nord de Gavà Mar) va encarregar a l'empresa AUDIOSOFT la realització d'un estudi per avaluar l'impacte acústic de l'activitat de la tercera pista de l'aeroport del Prat sobre aquesta comunitat, estudi similar al ja realitzat a la comunitat Bermar Park.

Es van realitzar mesuraments en sis vivendes de diversos blocs d'aquesta comunitat, així com al jardí al llarg del 3 de desembre de 2004, una jornada d'intens ús de la tercera pista de l'aeroport del Prat que va durar 10 hores i mitja.


Sonòmetre ubicat per l'empresa AUDIOSOFT al terrat de la comunitat Les Marines de Gavà Mar el desembre de 2004


El nivells mitjans del soroll durant tot el dia LAr(diürn) va ser de:

  • Vivenda 1: 67,8 dB de mitjana
  • Vivenda 2: 65,5 dB de mitjana
  • Vivenda 3: 64,1 dB de mitjana
  • Vivenda 4: 62,5 dB de mitjana
  • Vivenda 5: 66,7 dB de mitjana
  • Vivenda 6: 67,2 dB de mitjana
  • Jardí: 67,6 dB de mitjana
  • Pista de tenis: 66,8 dB de mitjana

En aquests mateixos punts de mesurament, el valor del LAmàx(diürn) va ser de:

  • Vivenda 1: 82,0 dB
  • Vivenda 2: 79,3 dB
  • Vivenda 3: 78,7 dB
  • Vivenda 4: 77,2 dB
  • Vivenda 5: 82,8 dB
  • Vivenda 6: 82,1 dB
  • Terrat: 82,9 dB
  • Jardí: 81,2 dB

L'empresa AUDIOSOFT concloïa que després de l'anàlisi realitzat es podia veure que existia un clar incompliment de les normatives vigents en quant a la valoració del paràmetre LAr(diürn)en tots els punts analitzats ja que el seu límit en aquests punts és de 60dB segons la Llei de la Generalitat de Catalunya 16/2002.

Aquesta empresa també detecta incompliment en la valoració del paràmetre LAmàx(diürn) en tres de les sis vivendes analitzades, al jardí i a la pista de tenis, ja que el seu límit en tots aquests punts és de només 80dB segons la Llei de la Generalitat de Catalunya 16/2002.

Aquest estudi es va incorporar a la querella criminal interposada contra els responsables de la posada en servei de la tercera pista de l'aeroport del Prat.

Conclusions de l'empresa AUDIOSOFT sobre l'estudi sonomètric realitzat a la comunitat Les Marines de Gavà Mar el 3 de desembre de 2004

 

 

ESTUDI 3. L'AVV Platja de Gavà va encarregar a l'empresa QUEROL & COLOMER CONSULTORS ACÚSTICS S.L. la realització d'un estudi per avaluar l'impacte acústic de l'activitat de la tercera pista de l'aeroport del Prat sobre l'edifici situat al carrer l'Escala, número 4 de Gavà Mar.

Es van realitzar mesuraments en una vivenda d'aquesta comunitat al llarg del 22 de juliol de 2005, una jornada d'intens ús de la tercera pista de l'aeroport del Prat que va durar 16 hores.

El nivell mitjà del soroll durant tot el dia LAeq(diürn) va ser de 63 dB de mitjana.

Prenent un interval de 2 hores i 45 minuts d'intens pas d'avions aterrant per la tercera pista de l'aeroport del Prat, entre les 10:36h i les 12:37h, el LAeq(diürn) va ser de 69,5 dB de mitjana.

En aquest mateix punt de mesurament, el valor del LAmàx(diürn) va ser de 85,3 dB.

L'empresa QUEROL & COLOMER CONSULTORS ACÚSTICS S.L. concloïa que després de l'anàlisi realitzat es podia veure un incompliment de la normativa vigent en quant a la valoració del paràmetre LAr(diürn) en el punt analitzat ja que el seu límit en aquest punt és de 60dB segons la Llei de la Generalitat de Catalunya 16/2002.

Així mateix, també es detecta incompliment en la valoració del paràmetre LAmàx(diürn) en aquest punt, ja que el seu límit en aquest punt és de només 80dB segons la Llei de la Generalitat de Catalunya 16/2002.

Aquest estudi es va incorporar a la querella criminal interposada contra els responsables de la posada en servei de la tercera pista de l'aeroport del Prat.

Conclusions de l'empresa QUEROL&COLOMER sobre l'estudi sonomètric realitzat en una vivenda del carrer L'Escala, 4 de Gavà Mar el 22 de juliol de 2005

 

 

 

C) QUINS MESURAMENTS VA REALITZAR EL DEPARTAMENT DE MEDI AMBIENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA ?

El Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya era un espectador de luxe quan es van produir els problemes originats per la posada en servei de la tercera pista de l'aeroport del Prat fins que l'Ajuntament de Gavà i l'AVV de Gavà Mar el van fer intervenir.

El 21 d'octubre de 2004, l'Ajuntament de Gavà emetia una nota de premsa en la que anunciava mesures jurídiques i administratives contra AENA per estar incomplint la DIA de l'ampliació de l'aeroport i anunciava que demanaria al Departament de Medi Ambient de la Generalitat que ajudés a resoldre el problema:

Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà anunciant mesures administratives i jurídiques contra la utilització de la tercera pista de l'aeroport del Prat (21 d'octubre de 2004) - Nota de premsa (21 d'octubre de 2004)

El 25 d'octubre de 2004, l'Ajuntament de Gavà enviava una carta al Departament de Medi Ambient indicant tots els incompliments de la DIA que s'estaven realitzant des de la posada en servei de la tercera pista de l'aeroport del Prat i sol·licitant al Conseller de Medi Ambient (Salvador Milà) que demanés la suspensió cautelar de l'ús de la tercera pista de l'aeroport del Prat fins que es complís tot allò que marcava la DIA i que es portés a terme el desplaçament a Gavà d'un equip de vigilància i control exhaustiu de la incidència i la contaminació acústica real i efectiva que s'estava produint a Gavà Mar especialment en els aterratges per la tercera pista de l'aeroport del Prat i que una vegada es tingués aquesta informació, es comuniqués a l'Ajuntament de Gavà.

Requeriment de l'Ajuntament de Gavà al Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya sobre el compliment de la DIA de l'ampliació de l'aeroport del Prat (25 d'octubre de 2004) - Requeriment al Departament de Medi Ambient (25 d'octubre de 2004)

 

El 5 de febrer de 2005, el Departament de Medi Ambient feia públics Notícies publicades a la premsa sobre aquest tema els resultats de l'estudi sonomètric realitzat durant 23 dies que demostrava que l’aeroport sobrepassava el límit legal de soroll.

Nota de premsa del Departament de Medi Ambient sobre els mesuraments acústics realitzats a Gavà Mar (5 Febrer 2005) - Nota de premsa (4 de Febrer de 2005) Notícia sobre els mesuraments acústics realitzats a Gavà Mar pel Departament de Medi Ambient (5 Febrer 2005) - Notícia (6 de Febrer de 2005)
 
L'Ajuntament de Gavà emetia la següent nota de premsa:
 
Nota de premsa de l'Ajuntament de Gavà sobre els estudis sonomètrics realitzats pel Departament de Medi Ambient a Gavà Mar (5 de febrer de 2005) - Nota de premsa (5 de Febrer de 2005)

 

Notícia publicada el 7 de Febrer de 2005 a la publicació municipal de Gavà, El Bruguers informant que els sonòmetres instal·lats pel Departament de Medi Ambient a Gavà Mar oferien valors superiors als permesos

Per realitzar aquests mesuraments, el Departament de Medi Ambient havia instal·lat quatre sonòmetres a Gavà Mar, dos en la trajectòria de cadascuna de les dues pistes paral·leles.

Totes les gestions realitzades per contactar amb veïns disposats a tenir un sonòmetre a casa seva durant el període de temps que van durar les medicions van ser realitzades per l'AVV de Gavà Mar.

Localització dels 4 sonòmetres que el Departament de Medi Ambient va instal·lar a Gavà Mar

Els mesuraments dels sonòmetres es van realitzar durant dos mesos, iniciant-se el 16 de novembre de 2004 i finalitzant el 15 de gener de 2005 encara que no tots els sonòmetres van estar operatius durant tot els temps. El sonòmetre que més dies va estar operatiu va ser el més proper a l'aeroport del Prat, el P1.

 

Una anàlisi de les dades obtingudes pel Departament de Medi Ambient indica clarament que Gavà Mar patia contaminació acústica però també que el grau d'afectació del barri no era el mateix en tots els punts.

Els valors més alts es trobaven en el punt P1 ja que és el lloc més proper a el nou aeroport ampliat de tres pistes. Aquest fet té coherència amb el fet que es trobi en línia recta amb la nova tercera pista a una distància d'uns 3,5 quilòmetres. Prenent com exemple, les dades del 25 de novembre de 2004 entre les 14h i 16h amb l'aeroport del Prat operant en configuració est i realitzant-se aterratges per la tercera pista, l'únic punt que augmenta molt el seu valor de LAeq(hora) és aquest punt P1. Aquest fet és també observable altres dies com el 14 de desembre de 2004 i el 15 de desembre de 2004.

El P3 és l'altre punt que està alineat amb la nova tercera pista, però degut a la distància relativa que els separa els resultats difereixen. Es pot observar un increment dels valors quan s'utilitza la tercera pista però els increments són menors als del punt P1. Això també es deu al fet que al treballar amb mitjanes d'hores no podem apreciar els pics dels avions que queden neutralitzats per la mitjana.

També, s'observa com el gir que els avions fan en els enlairaments per l'antiga pista principal en configuració oest sobre Gavà Mar es realitza de manera aleatòria provocant un nivell de LAmàx alt a una o altra zona. Aquest gir era el conegut pels veïns com el gir 'a gust del pilot'.

El punt P2 i especialment el punt P4 per la seva proximitat a l'aeroport (4,25 quilòmetres) es troben en l'àmbit d'influència de l'antiga pista principal. Els valors de LAeq(hora) augmenten significativament quan s'utilitza l'antiga pista principal.

Els nivells de Leq(A) en el punt P2 es deuen sobretot a la seva proximitat a l'autovia de Castelldefels C-31.

 

Punt P1 - Avinguda Europa, 3. Escala B, pis 10 àtic
El punt es troba en zona de sensibilitat acústica A que és la més restrictiva.
El màxim Leq permès en període diürn és de 60dB i en període nocturn de 50dB. El LAmàx permès és de 80dB.
 
Localització del sonòmetre P1 ubicat pel Departament de Medi Ambient a Gavà Mar (des de novembre de 2004 fins gener de 2005)

Les mesures en aquest punt són de 26 dies (no seguits).

En 16 dels 26 dies es superen els 60dB amb mitjanes màxims que arriben als 67,9 dB.

A més, en 4 dels dies es superen els 65 dB que marca la DIA.

En l'horari nocturn es repeteix la situació en 21 dels 26 dies.

No es poden extreure conclusions del LAmàx perquè les dades són molt incompletes.

 

 

Punt P2 - Comunitat "Les Dunes", Bloc 21, pis 3er B
El punt es troba en zona de sensibilitat acústica B per la seva proximitat a l'autovia de Castelldefels
El màxim Leq permès en període diürn és de 65dB i en període nocturn de 55dB. El LAmàx permès és de 85dB.
 
Localització del sonòmetre P2 ubicat pel Departament de Medi Ambient a Gavà Mar (des de novembre de 2004 fins gener de 2005)

En l'anàlisi de tot el període, cap dia es supera el límit d'inmissió en el període diürn.

Pel que fa al període nocturn, només es supera el límit en un dia, encara que es podria considerar la dad anòmala ja que es detecten errors en la presa de mostres aquell dia.

No es poden extreure conclusions del LAmàx perquè les dades són molt incompletes.

 

 

Punt P3 - Carrer Garraf, 9
El punt es troba en zona de sensibilitat acústica A que és la més restrictiva.
El màxim Leq permès en període diürn és de 60dB i en període nocturn de 50dB. El LAmàx permès és de 80dB.
 
Localització del sonòmetre P3 ubicat pel Departament de Medi Ambient a Gavà Mar (des de novembre de 2004 fins gener de 2005)

Les mesures en aquest punt són de 22 dies (no seguits).

En 12 dels 22 dies es superen els 60dB arribant-se a l'extrem que en dos dies el Leq diürn arriba a superar el 70dB:
   18 novembre 2004: Leq(diurn) = 73,5 dB
   29 novembre 2004: Leq(diurn) = 74,3 dB

Pel que fa a l'horari nocturn, dos dies es superen valors de 60dB quan el límit és de 50dB:
     1 desembre 2004: Leq(nocturn) = 62,8 dB
   15 desembre 2004: Leq(nocturn) = 64,2 dB

 

 

Punt P4 - Comunitat Sol Pins. Carrer Arena, 1. Bloc 3er 3a
El punt es troba en zona de sensibilitat acústica A que és la més restrictiva.
El màxim Leq permès en període diürn és de 60dB i en període nocturn de 50dB. El LAmàx permès és de 80dB.
 
Localització del sonòmetre P4 ubicat pel Departament de Medi Ambient a Gavà Mar (des de novembre de 2004 fins gener de 2005)

Les mesures en aquest punt són de 19 dies (no seguits).

En 12 dels 19 dies es superen els 60dB, el valor mitjà màxim és de 65,2 dB.

En l'horari nocturn es repeteix la situació en 4 dels 19 dies.

No es poden extreure conclusions del LAmàx perquè les dades són molt incompletes.

 

 

 

Tornar al menú principal de la secció TERCERA PISTA

Valid HTML 4.01 Transitional